Může se zdát, že většina světového autoprůmyslu je v současnosti zaměřena pouze na vozy třídy SUV. Ty jsou oblíbeny zejména pro bezpečnost a pohodlí, které nabízejí. Ale stejně tak, jako je v pohádkách dobro vyváženo zlem nalezneme i mezi automobilovými společnostmi spoustu těch, které svou pozornost zaměřili na pravý opak slov pohodlí a bezpečnost.

V posledních letech si v segmentu vozů určených pro dovádění na okruhu udržoval jakýsi monopol britský Caterham. Tomu se ale v posledních několika letech začínají rodit vrásky na čele. Téměř každý měsíc jsme totiž svědky zrodu nových společností, které jdou Caterhamu po krku. Nyní se ale mezi tyto drobné společnosti rozhodla vstoupit i obří automobilka Honda.

Ta si pro nadcházející autosalon ve Frankfurtu připravila koncept, který slibuje stabilitu automobilu a svobodu motocyklu. Při prvním pohledu na tento vůz, který nese název Project 2&4, je každému ihned jasné, co tím Honda měla na mysli.

Na rozdíl od ostatních automobilů této specifikace není řidič posazen v ochranném monokoku. Naopak! Sedadlo pilota je doslova vystrčeno do prostoru a sedí tak přímo nad vozovkou. Pokud na fotografiích hledáte palubní desku, namáháte se zbytečně. Jediné co má řidič k dispozici je závodní volant a skleněný display, na němž se zobrazují jen nejzákladnější informace.

Honda Zdroj: Honda

V útrobách vozu se nachází upravený motor ze závodního motocyklu MotoGP Honda RC213V. Ten produkuje výkon 215 koní při 13 000 otáčkám za minutu a točivý moment 118 Nm při 10 500 otáčkách za minutu. Tato porce síly je distribuována na zadní kola pomocí šestistupňové převodovky DCT. V kombinaci s extrémně nízkou hmotností vozu (pouhých 405 kg) jistě dokáže vůz nabídnout slušnou jízdní dynamiku.

Je ale velkou otázkou, jak si Project 2&4 povede v porovnání s konkurencí. Je totiž jasné že Ariel Atom, BAC Mono a další supersporty nedají Hondě svou kůži zadarmo.

Komentáře
  • TAGY
  • auto
  • autosalon Frankfurt
Předchozí článekPředvoj amerického konvoje Danube Ride – Dunajská jízda je v Česku
Další článekPět tipů, jak ušetřit až 70 procent nákladů za topení
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.