LKW, ilustrační foto. Autor: ICOM transport a.s. / Petr Král, redaktor

Česko – Zatímco stát nereaguje na požadavky dopravců na nutné řešení minimální zaručené mzdy pro řidiče kamionů, spol. ICOM transport koná.

K ráznému kroku navýšení mezd řidičů kamionů se rozhodla společnost ICOM transport.  Generální ředitel společnosti, Zdeněk Kratochvíl, je přesvědčen, že jde o nutný krok ke stabilizaci profese řidiče kamionu.

Zatím co v ICOM transport si řidiči kamionu vydělají v průměru až 47.000 Kč, podle statistických údajů z roku 2017 bylo na pozici řidiče tahače zaměstnáno 292 tisíc osob, jejichž průměrná mzda činila 18 363 Kč.

Za tuto mzdu řidiči kamionů ve skutečnosti nepracují a ani si neumím představit, že by mohli za tak nízkých platových podmínek vůbec nastoupit,“ vysvětluje Kratochvíl.

Stávající systém totiž umožňuje dopravním firmám, aby zaměstnancům legálně vyplácely jen zlomek platu a zbytek jim dávaly bokem, takzvaně na ruku. „Některým řidičům kamionů může takový postup vyhovovat. Zvláště těm, kteří nepřemýšlí o své budoucnosti. To jsou především řidiči v exekuci nebo ti, kteří se potýkají s osobním bankrotem. Pro ně je pak samozřejmě příjemnější, když jim společnost vyplatí formálně jen určitou část platu, zatímco větší část příjmu jde mimo jejich bankovní účet,“ vysvětluje praktiky některých dopravců Zdeněk Kratochvíl.


PRO ŘIDIČE: Policie ČR za pomoci Cebia odhalila stovky aut se stočeným tachometrem
Cebia navázala spolupráci s policií Středočeského kraje v rámci prověřování stavu tachometrů ojetých vozidel. Středočeští kriminalisté se obrátili na společnost Cebia ohledně podkladů pro kontrolu vozidel a jejich vytipování na počátku letošního roku. 

Kamiony v koncernu ICOM transport řídí 320 řidičů. Předpokládané průměrné mzdy pro tento rok činí u řidičů tuzemské kamionové dopravy 31.000,- Kč a diety 4.500,- Kč a u řidičů mezinárodní kamionové dopravy je to 26.000,- Kč a diety 21.000,- Kč.

Petr Král, redaktor
(ICOM transport a.s.)
– redakce *

Komentáře
Předchozí článekPolicie ČR za pomoci Cebia odhalila stovky aut se stočeným tachometrem
Další článekBroumovské kostely se v létě opět otevřou veřejnosti
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.