Sdílejte
Kuba - Havana - cestování, ilustrační foto. Autor: PixaBay / CC0 Creative Commons

Kuba – Rádi cestujete? Máme pro vás redakční tip. Což, takhle vyrazit si do země zaslíbené, třeba na Kubu? Kuba je země, kterou obecně definují také prvotřídními rumy, půvabné ženy a vášnivá hudba. Snové karibské pláže rozhodně nejsou jediným lákadlem, které Kuba nabízí. Lány cukrové třtiny a zvláštní svět, kde jakoby se zastavil čas. To všechno můžete na vlastní kůži okusit v této pohádkové destinaci.

Kuba leží mezi Floridou a Yucatánským poloostrovem, přímo v srdci amerického Středozemí, jižně od Obratníku Raka v Mexickém zálivu. Na jejím severu vládne nezkrotný Atlantický oceán, na jihu přívětivé a křišťálově průzračné Karbiské moře. A právě zde se nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží světa. V žádném jiném letovisku si nezakouříte nejlepší místní doutníky k Mojitu nebo Cuba Libre.

Žena s kubánským doutníkem, Ilustrační foto. Autor: PixaBay / CC0 Creative Commons – archiv redakce*

Přestože jde o zemi s pohnutou historií, nabízí Kuba bohatý svět poznání, kultury a dobrodružství. Možná právě proto tolik láká mnoho z nás, vždyť kdo by nechtěl naštívit karibský ráj plný kontrastů a salsy, které nikoho nenechají chladným.

Fakta

Pojďme se seznámit s několika základními fakty o Kubě. Hlavním městem je Havana. Ostrov s rozlohou 110 860 km2 patří na 105. místo světového žebříčku, alespoň co se velikosti týče. Nejvyšším bodem této zémě je hora Pico Turquino s výškou 1974 metrů nad mořem. Počet obyvatel se vyšplhal na 11 394 043. Úředním jazykem je samozřejmě vášnivá španělština. Většina obyvatelstva vyznává katolickou víru. Hlavou státu je od roku 2008 předseda rady státu a předseda rady ministrů generál Raúl Castro Ruz.

Geografie

Kuba je největším ostrovem celého souostroví Velké Antily. Většinu zdejšího území představují nížiny, na jihovýchodě Kuby se však nachází pohoří Sierra Maestra, jehož součástí je nejvyšší bod Kuby, již zmíněný Pico Turquino. Překrásné pobřeží Kuby nabízí bohaté korálové útesy a atoly. Celý ostrov je tvořen přibližně čtyřmi tisíci ostrůvky.

Historie

Ještě před tím, než na ostrov doplul Kryštof Kolumbus, tedy před rokem 1942, obývaly ostrov indiánské kmeny Sibonejů, Tainů a Karibů. Teprve pak začali Kubu kolonizovat Španělé. Nastalo několik staletí útisku. Historický zlom však nastal o silvestrovské noci na přelomu let 1958 a 1959. Tehdy do Havany napochodoval revolucionář Fidel Castro se svými guerillami. Nová vláda okamžitě nastolila rozsáhlé změny. Ty zahrnovaly znárodnění amerického majetku, pozemkovou reformou, odstranění negramotnosti a zlepšení zdravotní péče. Ostrov se aktuálně stále potýká se značnou hospodářskou krizí. V současnosti je Kuba jediným komunistickým státem obou amerických kontinentů.

Gastronomie

Jako v chudé zemi, kterou Kuba je, na jídelníčku převládají hlavně pokrmy z rýže či fazolí. Tradičním kubánským jídlem je congri – směs černých fazolí s vařenou rýží, zkrátka tak trochu jiné rizoto. Hodně se tu používají i sladké brambory – batáty. Na Kubě se můžete setkat i s banány. Takové vynikající smažené banány určitě stojí za ochutnávku.

Turistika

Za návštěvu stojí nespočet zajímavých míst a architektonických skvostů. Tradiční karibské domky z přírodních materiálů jsou dokonalým protikladem komunistických staveb.

Kuba barevně nejen vypadá, ale také tak zní. Neobyčejně srdeční kubánci překvapí svou pohostiností, z ulic zní latinské rytmy, lidé s úsměvem tančí. Přidejme ještě nezapomenutelné pláže s bílým pískem a to vše jako celek dokonale naplní touhu po ochutnávce zdejší jedinečné atmosféry.

Pokud se pro Kubu rozhodnete, nenechte si ujít hlavní město Havana. Je to město, které má co nabídnout.

Za zmínku stojí třeba památky Capitol či Museo de la Revolucion a vyhlášené tradiční restaurace, kde ochutnáte Kubu na talíři. Jedním z možných letovisek Kuby je poloostrov Varadero, na který budete vzpomínat jako na opravdový ráj. Nádherné pláže lemované exotickými palmami, bary a restauracemi. Kuba je lákadlem také pro potápěče. Patříte mezi ně? Pak zamiřte na ostrov Cayo Coco, jež leží ve střední části Kuby. Křišťálová voda, korálové útesy a bělostný písek tvoří unikátní svět, který stojí za pohled pod mořskou hladinou. Nechybí zde ani all in letoviska pro pohodovou dovolenou.


ZAUJALO NÁS: Jak poznáte TOP ženu?! 12 známek ženy vysoké kvality


Zdá se, že na Kubě si to své najde každý. Vášnivý dobrodruh i rodinka, která chce strávit dovolenou na pláži s koktejlem v ruce. Tak jako tak by Kuba rozhodně neměla chybět na bucket listu opravdových cestovatelů.

-pip.

Komentáře
  • TAGY
  • cestování
  • Kuba
  • svět
Sdílejte
Předchozí článekJak poznáte TOP ženu?! 12 známek ženy vysoké kvality
Další článekPremiér Babiš: Dohodli jsme se, že náklady na mzdy řidičů autobusů uhradí kraje ze svých rozpočtů
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.