Internetová hra, Prezident 21, ilustrační foto. Autor/Zdroj: Twitter.com

Praha – Občanská hra Prezident 21 vyráží na turné po republice. Ve stáncích bude možné nejen online hlasovat pro svého kandidáta na prezidenta, ale nově také podepsat arch pro již potvrzené kandidáty v reálné prezidentské volbě, která se bude konat na začátku roku 2018. (Možno vyškrtnout – Podepsat lze archy například Michala Horáčka, Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a další.)

Internetová hra běží už půl roku.

Hlasuje se oproti běžným volbám podle volebního systému Demokracie 21, který každému umožňuje rozdat tři kladné hlasy a jeden záporný. Skóre se sčítá a přináší vítěze, na kterém je největší shoda. Nyní tým Prezidenta 21 vyráží na celorepublikové turné, kde bude hru a také nový volební systém představovat veřejnosti.

TIP REDAKCE: E-shop U112.cz, který je nedílnou součástí internetového zpravodajského serveru Události112.cz

„Vyrážíme do českých měst. Budeme k vidění na náměstích, festivalech a dalších akcích. Zájemci budou moct na místě pomocí připravených tabletů hlasovat pro svého kandidáta na prezidenta v unikátní hře. S hlasováním jim poradí náš tým,“ přiblížil plány koordinátor projektu Ondřej Koutský.

Ve stáncích budou také vůbec poprvé umístěny podpisové archy většiny potvrzených kandidátů na reálnou prezidentskou volbu v roce 2018. „Jsme nezávislá organizace, a proto jsme se rozhodli pomoct sbírat podpisy pro každého kandidáta, kdo s tím souhlasí, což jsou zatím všichni. Není tedy potřeba složitě hledat časy a místa stánků jednotlivých kandidátů, svůj podpis nebo podpisy mohou lidé svým oblíbencům dát na jednom místě, což nikde jinde v republice nelze,“ vysvětluje Koutský.

Podepsat lze archy například Michala Horáčka, Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a další.

Co je prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíc občanů ČR s principy Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici tři kladné a jeden záporný hlas.

Na internetu se už do hry zapojilo přes 155.000 lidí z celého Česka.

Z celkem 543 navržených kandidátů vede Jiří Drahoš, následován Michalem Horáčkem. Na posledním místě je Miloš Zeman, jehož kladné hlasy však začaly rychle růst. Dostal ale zatím nejvíce hlasů negativních.

Do hry je nominováno kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr, který je nyní šestnáctý nebo Marek Eben, který je sedmý. Oba ale kandidaturu odmítli. Z předsedů politických stran si nejlépe vede Tomio Okamura, který je 21. Předsedové dalších parlamentních stran příliš netáhnou. Vojtěch Filip je aktuálně na 101. místě, Babiš, Sobotka či Kalousek jsou na samém konci pořadí. V květnu přibyl do hry i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Aktuálně je s 200 hlasy na 84. místě. Kdyby však kandidovat skutečně chtěl, nebrání mu v tom ani fakt, že byl odsouzený za vraždu. Ústava ČR tuto možnost nevylučuje.

Hlasovat pro jednotlivé kandidáty je možné do podzimu, kdy budou oznámeny oficiální kandidáti pro prezidentskou volbu v roce 2018.

Od té chvíle ze stránky Prezident 21 zmizí všichni, kteří nekandidují. Hra se přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace.

Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36.934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas téměř 50.000 lidí. „Počet hlasujících rychle roste, chtěli bychom, aby do podzimu hlasovalo alespoň půl milionu lidí, aby byl vzorek co možná nejvíce reprezentativní,“ dodává Koutský.

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21, věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným z těch, kdo splňuje podmínky Ústavy ČR na kandidaturu, ale ve hře Prezident 21 pro něj hlasovat nelze.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací metoda, ve které občané mají i možnost použít více než jeden hlas.

Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je mnohem více lidí spokojených s výsledkem volby. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na kterém se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102.800 hlasujících rozhodlo o bezmála miliardě korun.

Autor: redakce „ZE“
Zdroj: Protext, ČTK,
Prezident 21

Komentáře
  • TÉMATA
  • hra
  • internet
  • prezident
  • volba prezidenta
Předchozí článekPrarodiče pracují, děti jezdí více na tábory
Další článekVAROVÁNÍ: Pozor na platby kartou v Chorvatsku!
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.