VOLBY 2017
Internetová televize DVTV její moderátor Veselovský VS předseda ŘN VU. Zdroj: Řád národa - Vlastenecká unie, official.

Praha – Volby do parlamentu se blíží a s tím i obvyklé předvolební diskuse. Internetová televize DVTV do tohoto diskusního kolotoče vstoupila také a udělala opravdový krok do neznáma. Odvysílala svůj první díl a rovnou s předsedou vlasteneckého hnutí Josefem Zicklerem, který reprezentuje Řád národa – Vlasteneckou unii.

Na obvyklé řeči a sliby tzv. tradičních stran, tedy těch koaličních i opozičních v současné sněmovně jsme už všichni zvyklí.

O to s větší zvědavostí se očekávala konfrontace předsedy hnutí s ostříleným moderátorem. Zvládne Zickler svou roli, vysvětlí srozumitelně divákům program hnutí a své vize pro budoucnost?

Bohužel, nebyl to nakonec Zickler, ale moderátor Veselovský, který všechny překvapil…

V polovině pořadu nebylo vlastně vůbec poznat, že Zickler je nováček v tomto diskusním formátu. Jeho konzistentnost výkonu a přirozenost projevu způsobila, že divákům připadal jako starý známý a měli čas přemýšlet o čem mluvil. Ve svém projevu zvolil vhodné tempo a vynechával zbytečné řečnické paraboly. Klíčová sdělení zazněla a byla navíc zapamatovatelná. Důraz na obranu vlastní země, být arbitrem vlastních poslanců, aby nezradili program, který slibují voličům, nikoho nepřesvědčovat, ale jít svou cestou. Bohužel proti tomu byl zapamatovatelný i výkon moderátora Veselovského, který předvedl v plné nahotě současný trend médií. Nehledat informace a nové souvislosti, ale ovlivňovat, předem nálepkovat a soudit a dělat de facto politiku.

Pořad, který má zhruba dvacet minut Veselovský totiž z poloviny věnoval pánům Ortelovi a Sedlačíkovi.

Nabízí se otázka, když ho tak moc tito dva lidé zajímají, proč  si je nepozval do studia. Bylo by to takové novinářštější, nežli poslední dobou stále mediálně oblíbenější „o někom bez něj“.

Že by neznalost historie? První signál, že moderátorovi Veselovskému nevychází vše podle předem nastavených not bylo jeho zvláštní popření toho, že by patřil mezi zástupce médií. Věta, já nejsem zástupce médií, já jsem zástupce DVTV, zní jako dobrý reklamní slogan, ale také jako tradiční politický demagogický blábol, je-li někdo v úzkých. Má to být tedy vzkaz divákům této internetové televize, že DVTV nepatří do mediálního světa? To chtěl moderátor Veselovský všem novinářům z Aktualne.cz, tedy svým kolegům vzkázat? Nebo pan moderátor začal dělat skrytě politiku, jen ještě nenašel tu hranici mezi dvěma světy, novinářským a politickým? Bude moc zajívamé sledovat v dalších dílech tandemu Veselovký – Drtinová, zda i u dalších kandidujících subjektů budou polovinu času pořadu věnovat jiným členům strany či hnutí či fanouškům, u kterých si předem projdou jejich historii, vyberou pár momentů, které dle logiky soudce Lynche předem označí za nevhodné, nezákonné, trestné a rovnou je dle současných mediálních zvyklostí odsoudí, a pak teprve od svého hosta začnou požadovat vysvětlení zmiňovaných tzv. selhání jiných lidí.

Bavit se o někom bez něj bylo vždy, ve slušné společnosti považováno za nevhodné a za specialitu pavlačových drben.

Uvidíme, zda se v dalších dílech dozvíme, namísto programových cílů kandidujících subjektů, proč různé strany si za své podporovatele vybírají zpěváky a herce, o kterých se dodnes spekuluje jako o pracovnících STB či jejichž podpis figuruje na Antichartě nebo proč si nechávají točit volební spoty od režiséra, který natáčí spoty pro prezidenta, proti kterému se sami tak vymezují. Buď jak buď, v pořadu Prásk se od DVTV mají zjevně stále co učit.

A média, mezi které se DVTV, tak vzletně nepočítá, by si měla znovu položit otázku, zda jsou ještě médii nebo už stranickými videokanály a věstníky.

Chováním redaktorů a moderátorů se zatím skutečnému žurnalistickému pojetí vzdalují mílovými kroky.

Jedním z mediálních partnerů hnutí Řádu národa – Vlastenecké unie je internetový zpravodajský server ZprávyExtra.cz, který se hrdě pyšní tím, že NEPATŘÍ žádnému vlivnému podnikateli a že vydává publikované – necenzurované články a zprávy, bez přetvářek a bez lživých či záměrně zkreslujících informací!!!

PSALI JSME: Hnutí Řád národa-Vlastenecká unie: Dotace z EU jsou výnosný byznys

Autor: Martin Šálek
– tiskový mluvčí
Řád národa – Vlastenecká unie

Redakce „ZE“

Komentáře