© AFP 2018 / Majid Asgaripour / cz.sputniknews.com

Česko / Rusko / Irán  – Poslanci českého parlamentu ve čtvrtek schválili v prvním čtení návrh komunistů za zrušení zákona, který zakazuje dodávky vybavení pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. O perspektivách spolupráce mezi Českem a Íránem při stavbě jaderných zařízení Sputnik hovořil s Hassanem Beheshtipourem, íránským expertem v otázkách jaderných zařízení.

Zákon o zákazu dodávek vybavení pro íránskou jadernou elektrárnu byl schválen v roce 2000 pod tlakem vlády USA a Velké Británie poté, co česká společnost ZVVZ Milevsko uzavřela smlouvu se zástupci Íránu na dodávky a montáž vzduchotechniky pro jadernou elektrárnu Búšehr.

Beheshtipour: Projekt na stavbu jaderné elektrárny Búšehr, který provádějí ruští specialisté, se stal pokračovatelem prvního projektu na výrobu atomové energie. Ten byl zahájen ještě v době SSSR. Tímto projektem Sovětský svaz a Rusko, jako jeho nástupnický stát, ukázaly moc svých technologií a schopností specialistů v atomové energetice. Prohlásily, že jsou připraveni dělit se o svoji zkušenost a pomáhat jiným zemím osvojit si mírovou atomovou energii.


ČTĚTE TAKÉ: Velká šance pro svět, velká šance pro Prahu?
Schůzka Trumpa a Kim Čong-una by se mohla uskutečnit v Česku. Naznačuje to americká agentura Bloomberg. Na mezinárodním kolbišti se schyluje k senzaci. Poprvé od války na korejském poloostrově se setkají vrcholní představitelé hlavních znepřátelených stran — USA a KLDR. 

Na začátku prací sovětských specialistů se část vybavení pro stavbu reaktoru vyráběla v Sovětském svazu (například na Ukrajině), nebo v zemích spřátelených se Sovětským svazem, konkrétně v Česku. Již tehdy byl projekt Búšehr, můžeme říci, třístranným projektem Ruska (SSSR)-Československa-Íránu. Z evropských zemí bylo Česko jedinou, která se účastnila projektu.

Bohužel, po zavedení sankcí proti Íránu v roce 2001 nedokázalo Česko spolupracovat na tomto projektu jako dříve a dodávat do Íránu vybavení.

Uzavření dohody ohledně íránského jaderného programu poskytlo Íránu možnost znovu spolupracovat na mírovém jaderném programu s jinými zeměmi, se kterými dříve nemohl spolupracovat kvůli sankcím.

Úspěšně prošla jednání s Čínou o stavbě nevelkých jaderných elektráren. Maďaři se připojili k jednání o provedení výzkumných prací. Pokračuje spolupráce s Ruskem na stavbu druhého a třetího bloku jaderné elektrárny Búšehr.

Dohoda o íránském jaderném programu se přísně kontroluje ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii, takže Česko nyní nemá žádné překážky pro pokračování v úspěšné spolupráci s Íránem. Byly vytvořeny příznivé podmínky, aby spolupráce znovu získala třístrannou formu: Írán-Rusko-Česko. Nejen to, při souhlasu tří stran se vybavení může vyrábět na území Íránu v těsné spolupráci s českými a ruskými specialisty.

Proto rozhodnutí učiněné v českém parlamentu o zrušení zákazu na dodávky vybavení je velkým krokem směrem k velmi výhodné a perspektivní spolupráci již tří zemí — Íránu, Ruska a Česka. Účast každé země doplňuje účast ostatních. Z toho důvodu zde Česko nevystupuje jako konkurent Ruska. Naopak, je to vítaný a spolehlivý partner.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře