Sdílejte
Prezident republiky Miloš Zeman. Zdroj: Jiří Ovčáček / Twitter.com

Praha – Tento týden skončila registrace kandidátů na prezidenta České republiky, svůj záměr kandidatury oznámil i současný prezident Miloš Zeman. A okamžitě se v médiích začaly šířit zprávy o smrtelné nemoci prezidenta.

Hned poté se objevila informace o pokusu zmaření schůzky Miloše Zemana s občany Lipníku nad Bečvou, o co se pokusilo několik desítek občanů, kteří byli zadrženi policií. A aktivista Charty 77 Tomáš Hradílek, který byl v Lipníku také přítomen, zahájil hladovku na protest proti kandidatuře Miloše Zemana na druhé volební období. Co stojí za touto kampaní? Má Miloš Zeman společenskou podporu a existují mezi zaregistrovanými kandidáty skuteční soupeři? Situaci pro Sputnik okomentoval Jan Miklas.

Sputnik: Porazí Jiří Drahoš Miloše Zemana v možném druhém kole prezidentských voleb? Jak dlouho vydrží hladovkou protestovat bývalý ministr vnitra, známý disident a aktivista Charty 77 Tomáš Hradílek a dotáhne své sliby o smrtelném konci do konce? Co stojí za „strašnou diagnózou“ prezidenta Miloše Zemana, kterou do médií vypustil radní za Brno-střed Svatopluk Bartík?

ČTĚTE TAKÉ: Lídři EU se shodli na zásadách sociální politiky EU

Miklas: Zdá se, že boj o Pražský hrad bude tzv. na život a na smrt. Kampaň proti Zemanovi, která ze strany jeho oponentů ostatně trvá neustále od jeho zvolení, nyní skutečně nabrala obrátky, tím jak se blíží termín prezidentských voleb a dá se očekávat, že bude ještě zesilovat. Pokus o narušení setkání Miloše Zemana s obyvateli Lipníku nad Bečvou z Olomouckého kraje a hladovka pana Hradílka jsou pouze směšné gesta, která v podstatě nebudou mít jakýkoli vliv na prezidentskou kampaň. Kruhy nepřátelské prezidentu Zemanovy se proto snaží využít jakýchkoli domnělých i reálných přešlapů prezidenta Zemana (neboť ani on není dokonalý) a ty zdůrazňovat, jakoby se jednalo o jakési typické charakterové vady pana prezidenta, které přísluší pouze jemu a přitom záměrně pomíjí často mnohem horší přešlapy a chovaní lidí z vlastního tábora. Například na poslední chvíli zařazeného kandidáta bývalého premiéra Mirka Topolánka, kterému je na rozdíl od Zemana odpouštěno často mnohem horší chování hraničící až s agresivitou a primitivismem, jak se prezentoval ještě v době svého premiérství. Je mu však odpuštěno, protože stál na „té správné straně“ (záměrně v uvozovkách), prosazoval americký radar v Česku, varoval před „hrozbou z Ruska“. Ale zpět k Zemanovi. Současné útoky na prezidenta se týkají především jeho zdraví, které mají zasít v potenciálních jeho voličích pochybnost o způsobilosti vykonávat prezidentskou funkci další volební období. Tyto útoky jsou, mají však často zákeřný charakter a jsou takříkajíc „přes čáru“, protože za fakta vydávají domněnky tak, které opakovaně vyvrátilo lékařské konzilium, aby z nich prezident Zeman vyšel jako „lazar“ fyzicky i duševně nezpůsobilý k funkci prezidenta. Zde je opět velmi dobře vidět dvojí metr jeho oponentů, kteří ve své době zcela přehlíželi reálné zdravotní problémy nyní již zesnulého bývalého prezidenta V. Havla ve druhé polovině 90. let, kdy musel být opakovaně hospitalizován a zcela na týdny či měsíc vyřazen z funkce prezidenta. Tehdy to jaksi nevadilo, třebaže ve srovnání se zdravotními problémy prezidenta Zemana ty prezidenta Havla byly mnohem závažnější. Kampaň proti Zemanovi příliš úspěšná být nemůže, protože jako obvykle „přepaluje“ situaci a přesvědčuje již přesvědčené, tedy lidi z vlastního tábora. Na voliče Zemana bude mít tato kampaň minimální či žádný vliv.

Jaké šance má dnes prezident? Někteří pozorovatelé tvrdí, že kdyby bylo druhé kolo, tak Miloše Zemana určitě porazí bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš? A co ukazují sociologické průzkumy? 

Podle předběžných průzkumů má nejvyšší šanci na zvolení prezident Zeman se 33 procenty, další s velkým odstupem okolo 20 procent následuje Drahoš, oponenty Zemana nejvíce protěžovaný kandidát. A nakonec, jako třetí je bývalý premiér Mirek Topolánek. Nemyslím si, že by v druhém kole Zemana porazil Drahoš, to jsou jen zbožná přání „liberální kavárny“. V přímém střetu a v předvolebních debatách nebude mít proti Zemanovi velkou šanci. Reálnou hrozbou pro Zemana by však bylo, pokud by se do druhého kola spolu s ním dostal právě Topolánek — agresivní a vulgární soupeř bez zábran. On by mohl většinovému českému voliči imponovat, navíc když přebírá i taková „populární“ témata jako je antiislamismus a údajné „ohrožení islámem“, které je nyní v módě, a dokonce Topolánek souzní i značné části veřejnosti populární myšlence vystoupení s EU.“

Autor: Jana Petrova,
cz.sputniknews.com

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekBritská společnost Park Indigo zveřejnila seznam nejpopulárnějších aut světa
Další článekVědci zjistili „smrtelný“ rozdíl mezi muži a ženami
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.