Andrej Babiš (Vláda ČR. Foto: © AP Photo / Olivier Hoslet - @cz.sputniknews.com

Praha – Minulý týden prezident Miloš Zeman prohlásil, že nervově paralytická látka A-230 (novičok) byla vyráběna v malém množství ve Vojenském výzkumném ústavu. Vláda po schůzce premiéra v demisi Andreje Babiše se šéfy českých tajných služeb prohlásila, že se látka novičok v Česku nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala.

Bezpečnostní informační služba a Vojenské zpravodajství spolu s tím ale uvedly, že v roce 2017 probíhal v Česku program zaměřený na detekci zbraní hromadného ničení a ochranu armády a obyvatelstva. V jeho rámci byla testována látka typu A-230.


PSALI JSME: V Česku se vyráběl nervově paralytický jed A-230
Praha – Armáda v Česku vyvíjela a testovala nervově paralytický jed A-230, uvedl ve čtvrtek večer na televizi Barrandov prezident Miloš Zeman.

Jednalo se však o mikrosyntézu, která dle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost není považována za výrobu ani vývoj. Uvedla to mluvčí vlády Barbora Peterová.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekAmerický chlapec se probudil poté, co jeho rodiče souhlasili s darováním jeho orgánů
Další článekUctění památky i protesty. Noční vlci dorazili na Olšany, byl s nimi i Foldyna
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.