Praha - ČR, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Česko – Hrad poskytuje návod, jak je možné obejít a nedodržovat zákony, potvrdil Městský soud v Praze a zlínskému důchodci Luďku Maděrovi přiznal odškodné za frustraci, že nemohl získat informace, na které má právo. Od státu vymohl 47 tisíc korun. Uvádí Aktualne.cz.

Maděra v lednu 2015 požádal, aby mu Kancelář prezidenta republiky podle zákona o svobodném přístupu k informacím oznámila, kolik berou přední úředníci včetně kancléře Vratislava Mynáře nebo mluvčího Jiřího Ovčáčka. Upozornil přitom na to, že kancelář musí podobné informace poskytnout.

Informaci však nezískal a podal na kancelář žalobu. Ta na žádost reagovala, až když jí dorazila předvolánka k soudnímu jednání.

Kancelář prezidenta republiky svým postupem dala návod, jak zákonyobcházet a nedodržovat,“ uvedla prvoinstanční soudkyně Lenka Vávrova, která přiřkla Maděrovi 47 500 Kč. „Postup KPR nepochybně musel v žadateli o informace vyvolávat frustrující pocity a nedůvěru v právní stát,“ konstatovala Vávrová.

Při odvolání soud ponechal původní rozhodnutí…

Otázka vzniku nemajetkové újmy byla naplněna, pokud se cítil frustrovaně s nalomenou důvěrou v právní stát ve chvíli, kdy se mu nedostalo informace, která mu ze zákona náležela,“ uvedla odvolací soudkyně Slavíková.


ČTĚTE TAKÉ: Pavel Šporcl kouří v baru! Je to vůbec možné?
Houslista Pavel Šporcl je požitkář a tak se rozhodl své 45. narozeniny oslavit ve velkolepém stylu pravých anglických gentlemanů v prestižním pražském baru Cohiba Atmosphere, který je součástí oblíbeného kubánského podniku La Bodeguita del Medio.

Sám důchodce slibuje, že bude v boji pokračovat a bude vymáhat, aby škodu neplatili daňoví poplatníci, ale konkrétní viník. Podle něj a jeho právničky by to měl ředitel právního oddělení Pelikán, který řídil odmítání informací na Hradě.

cz.sputniknews.com,
pip, (red.)

Komentáře
Předchozí článekRakouský kancléř přiznal, že s „největším shromážděním fašistů“ nemůže nic udělat
Další článekČeští poslanci rozhodli, zda propaganda islámu v zemi bude trestána
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.