Sdílejte
Na snímku předseda senátu Milan Štěch. Foto: CC BY-SA 3.0 / Michał Józefaciuk / President of the Senate of the Czech Republic Milan Štěch in the Polish Senate*

Praha – Skupina 27 členů horní komory Parlamentu České republiky vyvrátila předpoklad, že chemická látka A-234, kterou byl otráven ve Velké Británii bývalý plukovník GRU Sergej Skripal, může mít český původ, sdělil předseda senátu Milan Štěch.

V sobotu oficiální mluvčí MZV RF Maria Zacharovová v otázce otrávení Skripala prohlásila, že „nejpravděpodobnějším zdrojem původu této chemikálie jsou země, které přibližně od konce 90. let až po současnou dobu provádějí intenzívní zkoumání látek z projektu Novičok (А-234)… ty země — to je Velká Británie, Slovensko, Česká republika, Švédsko, ohledně USA je třeba se také zamyslet„.

Důrazně odmítáme spekulativní nařčení ministerstva zahraničních věcí Ruské federace o původu chemické látky Novičok (А-234), kterou byli v anglickém městě Salisbury otráveni Sergej Skripal a jeho dcera Julia,“ uvádí se v prohlášení senátorů.

„Bezdůvodné a bezdůkazné obvinění České republiky a dalších států představuje manipulaci veřejným míněním a přispívá k negativnímu zatížení vztahu s Ruskou federací. Vyzýváme tímto vládu, aby v této věci zaujala jasné a odmítavé stanovisko,“ přečetl Štěch společné prohlášení senátorů, zastupujících jak levicové tak pravicové politické strany.

Vystoupení předsedy senátu vysílaly síťové televizní kanály.


ŽHAVÉ TÉMA: Europoslanec Tomáš Zdechovský podal návrh Evropské komisi, aby prověřila dotaci pro pekárnu Andreje Babiše


Před tím s podobným protestem vystoupil český ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová.

Současně senátoři vyzvali českou vládu, aby zaujala jasné a odmítavé stanovisko v této otázce.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře