Zemětřesení na Chebsku. Snímek zemské aktivity, jak ho v noci z pondělí na úterý zachytila stanice Nový Kostel nedaleko západočeské obce Luby. Zdroj: internet / facebook.com

Chebsko –  Zemětřesení na Chebsku, není v tomto regionu ničím neobvyklým. Na menší otřesy jsou obyvatelé chebské pánve zvyklý. Zemětřesný roj na Chebsku, který lidé začali obecně registrovat zhruba, již před 14.dny, zatím neoslabuje. Naopak, otřesy sílí! V noci na úterý zatím nejcitelnější letošní otřes dosáhl podle automatického měření magnitudy 4,1. Jde o největší naměřené hodnoty posledních několik let.

Epicentrum je seismology lokalizováno v okolí obce Luby nedaleko Chebu.


ZAUJALO NÁS: Zvýšil váš dodavatel energií cenu? Můžete se zbavit nevýhodné smlouvy
V současné době nejeden dodavatel zvyšuje ceny či jednostranně mění obchodní podmínky vážící se ke smlouvě o dodávce energií. To nezní jako příliš dobrá zpráva, ale na druhou stranu lze této situace využít pro odstoupení od nevýhodné smlouvy. 

Otřesy půdy a chvění pozorují lidé i několik kilometrů od epicentra.

Foto: Evropské středomořské seismologické centrum. Zdroj: EMSC

Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy dosáhly síly 4,6 stupně, kdy už vznikaly trhliny ve zdech nebo se zhroutily komíny na domech. Poslední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně.

jb, (red.)

Komentáře