Sdílejte
Mládě zebry Hartmannové. Foto: ZOO Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – V rozmezí posledních pěti dnů se v Zoo Ústí nad Labem narodila dvě mláďata zebry Hartmannové. „V pátek 9. března přišla na svět klisnička, ráno 14. března se narodilo další mládě, pravděpodobně hřebeček. Odchovy tohoto druhu v naší zoo se mohou bez uzardění charakterizovat slovem „unikát“, protože v historii chovu se jedná o 105. a 106. hříbě v pořadí. Březí jsou ještě další dvě klisny, takže věříme, že vše dopadne dobře a toto číslo se letos ještě navýší,“ s potěšením konstatuje tisková mluvčí Věra Vrabcová.

Tito afričtí kopytníci jsou rodinným stříbrem naší zoo, neboť je chováme nepřetržitě již od roku 1975, kdy bylo v Zoo Dvůr Králové zakoupeno stádečko 12 zvířat. Jednalo se o jedince dovezené při jedné z výprav Ing. Josefa Vágnera přímo z Afriky. Tato zvířata se stala základem dnešního chovu, historicky první mládě se u nás narodilo v roce 1977,“ vysvětluje Věra Vrabcová.


ČTĚTE TAKÉ: Ve francouzské zoo se narodila tři bílá tygří mláďata


K porodům dochází většinou v noci, popř. k ránu, takže když jsem přišel do stáje na kontrolu, zjistil jsem, že jsou mláďata již na světě, obě klisny porodily bez problémů. U kopytníků se mláďata staví na nohy již krátce po narození a jsou schopna následovat svoji matku, je to součást ochrany proti predátorům,“ popisuje chovatel Josef Pospíchal. „Otcem první klisničky je desetiletý hřebec Hodari, matkou je šestnáctiletá klisna Bonka, je to její druhé mládě. Druhým mládětem je pravděpodobně hřebeček, otcem je šestnáctiletý Eddi, matkou je desetiletá Uliša, a její je to třetí potomek. První dva až tři dny nechávám klisny s mláďaty ve stáji, poté je pouštím na krátkou chvíli i na venkovní dvorek. Postupně se doba pobytu venku prodlužuje, ale záleží na počasí. Na dvorkách je návštěvníci bohužel neuvidí, ale zhruba ve věku 3-4 týdnů je přesunuji do jednoho z větších výběhů, kde je již možnost pozorovat hříbata při honičkách a hrách,“ doplňuje chovatel.

Oba hřebci pocházejí ze Zoo Mnichov, o přidělení i o dalších přesunech v rámci kontinentu rozhoduje koordinátor Evropských chovných programů (EEP). Z ústecké zoo se tak odchovaná mláďata dostala do nejrůznějších zemí, jako je Německo, Rakousko, Anglie, Polsko, Francie či Maďarsko. Momentálně zoo chová patnáct zvířat, z toho dva dospělé chovné hřebce, jednoho ročního hřebečka, deset klisen a dvě letošní mláďata. Jedná se o největší stádo v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií).

V Evropě zebry Hartmannové chová celkem 25 institucí v počtu 107 jedinců.

Další informace:

Zebra Hartmannové byla pojmenována po manželce Dr. George Hartmanna, německého geografa a badatele. Je pro ni charakteristický úzký pás příčných pruhů nad kořenem ocasu a výrazný kožní lalok na krku, nemá pruhované břicho. Je to nejjižněji se vyskytující druh zebry, žije pouze v Namibii a ostrůvkovitě v Jihoafrické republice. V Mezinárodní červené knize ohrožených druhů je zapsán v kategorii „vulnerable“ (= zranitelný), v přírodě nejvíce trpí ztrátou přirozeného prostředí, zejména kvůli chovu hospodářských zvířat (oplocení vodních zdrojů apod.).

Ing. Věra Vrabcová,
Zoologická zahrada Ústí nad Labem
(red.)

Komentáře