Na jevišti Romská hudba a tanec. Autor: Naměstek_hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda u vietnamského stanku "medium." Autor: kraj-lbc.cz, official.

Liberec – Už pošesté zaplnila ve čtvrtek 31. září náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci přehlídka rozličných kultur cizinců, kteří si za svůj domov vybrali Liberec. Letní festival cizinců a národnostních menšin, nazvaný Liberec – jedno město pro všechny, také letos finančně podpořil Liberecký kraj. Proto nechyběl na jeho zahájení náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Náměstí zaplnilo na 13 stánků, kde cizinci nabízeli nejen ochutnávku svých tradičních jídel, ale také informace o zemích, z nichž pocházejí. Lidé si rovněž mohli odnést recepty na podávaná jídla. Představili se tu například Romové, lndové, Vietnamci, Kazaši, Ukrajinci, Gruzínci, Mongolové nebo Uzbeci. Ochutnávku jídel doplňoval kulturní program, ukázky národních tanců a krojů. Návštěvníkům festivalu zahrála i kapela O. V. J. Dixie.

Naměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda u vietnamského stanku „medium.“ Autor: kraj-lbc.cz

„Hudba patří mezi umění, kterým rozumíme všichni, ať už pocházíme odkudkoli. Kde není třeba slov. Hudba spojuje. Ale i dobré jídlo dokážeme ocenit, i když neznáme řeč, kterou mluví jeho kuchař,“ zdůraznil náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda. „V lidových zvycích každého národa je zakódována jeho identita, jeho hodnoty a vztah ke světu. To, čím se odlišuje od ostatních a čím může jiné národy obohatit. Vážím si toho, že v Liberci našlo svůj domov tolik cizinců. Přispívají k tomu, aby bylo krajské město bohatší o to, co do něj vnášejí svou kulturou,“ dodal.

Součástí programu byly také soutěže o zajímavé ceny. Odhadem festival cizinců přilákal na náměstí dvě stovky lidí. Akci připravuje Komunitní středisko Kontakt Liberec za podpory také Statutárního města Liberce.

ČTĚTE TAKÉ: V Českolipské nemocnici začalo pracovat 11 nových lékařů

Autor:Šimice Marie,
kraj-lbc.cz

Rdakce „ZE“

Komentáře
Předchozí článekU požáru v prodejně hraček zasahovali profesionální hasiči v hlavním městě
Další článekVIDEO: Ústecké nebe bylo doslova plné nejrůznějších letadel v rámci letecké show
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.