Sdílejte
Letecká záchranná služba, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Opavsko –  Dramatickou záchrannou akci mají za sebou záchranáři na Opavsku, ti museli oživovat v obci Velké Hoštice, teprve rok a půl starého chlapečka, který tonul v bazénu. Po resuscitaci a poskytnutí neodkladné předlékařské péče, byl malý pacient, dle sdělení záchranářů letecky transportován na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. Redakci serveru ZprávyExtra.cz o tom dnes informoval krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

K události došlo v úterý 13. března, krátce po osmnácté hodině.

Na místo vyjely dle informací redakce pozemní týmy záchranné služby z Opavy – lékařská posádky (rendez-vous) a skupina rychlé zdravotnické pomoci (RZP). Následně byl k zásahu přivolán také vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. První záchranáři dorazili k postiženému během osmi minut od nahlášení. 

Ještě ani ne rok a půl starý chlapec spadl a utonul v bazénu u rodinného domu. Událost nikdo neviděl a záchranáři tedy nevědí, jako dlouho dítě pod vodní hladinou bylo. Blízcí chlapce jej po nalezení vytáhli z vody a podle pokynů operátorky zahájili okamžitou základní resuscitaci,“ uvedl Humpl.

Týmy záchranné služby pokračovaly ve snaze o záchranu dítěte rozšířenou resuscitací za použití přístrojové techniky a léků.

Chlapec byl „zaintubován“ a připojen na přístrojem řízenou ventilaci, posádky zajistily vstup do kostní dřeně a zahájily podávání léků. Po více než půl hodině se záchranářům podařilo obnovit srdeční činnost pacienta. Jeho stav však zůstával kritický,“ sdělil také k dramatické události mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

K transportu chlapce byl mezitím přivolán vrtulník letecké záchranky, který přistál na fotbalovém hřišti v obci, a letečtí záchranáři si převzali dítě na palubu stroje,“ doplnil mluvčí záchranářů a upřesnil, že po krátkém letu bylo předáno do další péče lékařům urgentního příjmu ostravské Fakultní nemocnice.


ČTĚTE TAKÉ: Záchranáři na Novojičínsku zasahovali v souvislosti s násilným trestným činem


 

-jb, (red.)

Komentáře