Sdílejte
Na snímku JAN PŘEUČIL. Foto: Jaroslav Hauer (redakce)

Praha – Prvním českým ambasadorem organizace YMCA se stal ve středu herec, dabér a profesor Jan PŘEUČIL. V této čestné funkci chce pomáhat k lepší informovanosti o křesťanském sdružení mladých lidí, jehož byl sám v minulosti členem a které podle něj pomáhá mladým rozvíjet sportovní i duševní dovednosti mladých lidí a vštěpuje jim morální zásady.

Myslím si, že pro mladé kluky a děvčata je YMCA nesmírně důležitá. Především pak pro jejich rozvoj v demokratické společnosti, umožňuje jim potvrzovat zásady pravdy, gentlemanství, slušného chování, uvědomování si svobody. Byly to krásné časy ve společenství, které vedlo mladé muže k čestnosti, soudržnosti a jakémusi gentlemanství. Společenství, které dalo základy mému budoucímu životu,” uvedl Jan Přeučil.

Na snímku JAN PŘEUČIL. Foto: Jaroslav Hauer (redakce)*

Jednaosmdesátiletý herec je jakýmsi vzorem a průkopníkem gentlemanství, včetně toho, že je vždy skvěle oblečený, velmi galantně se chová k ženám a to také učí své studenty, ať již z řad začínajících herců, moderátorů, nebo manažerů či lékařů…
Ono všechno souvisí se vším. Nejde jen o tu rétoriku a komunikaci, ale i to vystupování a chování se jeden k druhému, to je nesmírně důležité. To o nás mnohé prozradí. Dneska bohužel je stále více lidí, kteří mají pocit, že v hrubosti, agresivitě a aroganci je síla, tak to ale není. Opravdu vzdělaný a inteligentní člověk se pozná podle toho, jak se umí chovat, zda se také umí ovládat v krizových situacích. A pak i drobnosti, kdy třeba dámě podrží dveře, kdy ji pomůže do kabátu nebo kdy se dokáže i omluvit, pokud je to třeba. To je to, co by nám – mužům – mělo být tak nějak vlastní,” říká herec a dabér.

Jako malého kluka mě právě YMCA formovala nejen po sportovní stránce, ale hlavně po stránce morální. Protože tahle organizace vždy směrovala mladé chlapce a děvčata k morálce – k hodnotám křesťanským i obecně lidským,“ dodal Jan Přeučil, který si v YMCA osvojil i svou celoživotní toleranci k různým náboženstvím.


ČTĚTE TAKÉ: Legendární herec Jan Tříska “ožil“ díky unikátnímu obrazu! Odhalili ho Moskalyková, Přeučil i Slováček


Podobně jako Jan Přeučil, prošli Ymcou i další osobnosti: třeba spisovatel Jack Kerouac, američtí prezidenti Ronald Reagan, George Bush a Bill Clinton, herec Anthony Hopkins, boxer Rocky Marciano či plavkyně Janet Evansová. V Česku to je třeba herec Matouš Ruml, filosof Jan Sokol, socioložka a publicistka Jiřina Šiklová, pedagog a ekolog Jakub Trojan, zakladatelka mateřských center Rút Kolínská a mnohé další osobnosti.

jb, rk,
(red.)

Komentáře