ŠTĚKEŇ / Padesát případů salmonelózy zaznamenali v České republice, které pravděpodobně způsobila konzumace bramborového salátu z občerstvení ve Štěkni v okrese Strakonice.
Zmíněné gastronomické zařízení hygienici kontrolovali 3. a 6. srpna a kvůli sérii nedostatků nařídily jeho uzavření.
Jak ve středu 19. srpna informovala zpravodajská televize ČT24 s odvoláním na Dagmar Smítkovou z českobudějovické krajské hygienické stanice, v chladničkách chyběly teploměry, v jídelně nebyla síť proti vnikání hmyzu, na přípravu jídel se používalo i poškozené nádobí.
Kontroloři objevili i uzeniny po lhůtě trvanlivosti a nevhodně skladované jiné potraviny. Jelikož se tam stravovali hlavně turisté, infikovaní salmonelami pocházejí z celého území ČR.
V průběhu letošního léta se salmonelóza vyskytla i v Plzni.