Koupání dětí, ilustrační foto. Autor: pxhere.com

Česko – Plavání s kojenci je populární po celém světě.1 Také u nás v ČR je možné navštěvovat programy, jež mají za cíl už od útlého věku formovat vztah dětí k vodě, plavání i dalším vodním aktivitám. Rodičům malých „plaváčků“ přispívá na kojenecké plavání z fondu prevence i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.

Termínem kojenecké plavání se označují pohybové činnosti nejmenších dětí ve vodě, zpravidla nejen kojenců do 1. roku, ale i o něco starších dětí. První kurzy se u nás v ČR ojediněle pořádaly již v 80. letech, širšímu zájmu se pak začaly těšit od počátku 90. let. V současnosti je kojenecké plavání velmi oblíbené nejen u nás, ale i ve světě. Proto na něj pamatují i zdravotní pojišťovny a poskytují rodičům příspěvky v rámci svých preventivních programů.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nabízí z fondu prevence speciální program, určený těhotným ženám nebo ženám po porodu. V rámci tohoto programu mohou rodiče pro své dítě čerpat příspěvek 500 Kč i na plavání s miminkem. Loni příspěvky z tohoto programu (tedy nejen na plavání) využilo celkem na 10 000 klientů ZP 211 a pojišťovna na něj vydala bezmála osm milionů korun,“ přibližuje Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP 211.

Zdravotní a sociální benefity

Čím je plavání pro kojence přínosné? Pravidelný pobyt ve vodě podporuje a urychluje psychomotorický vývoj kojenců a zlepšuje jejich pohybovou koordinaci. Je ovšem nutné upřesnit, že nejde o skutečné plavání, ale spíše o polohování ve vodě na zádech a na bříšku. Tyto rané plavecké aktivity jednak formují vztah dítěte k vodě, plavání a dalším vodním aktivitám, jednak upevňují jeho pouto s rodičem. Každá sdílená aktivita totiž pozitivně ovlivňuje vzájemnou citovou vazbu.

Kontakt s vodou by měl být pro dítě vždy příjemný. Doporučuje se provádět ho formou hry a osvojovat si počáteční dovednosti podněcováním a navozováním činností vedoucích k pohybové zkušenosti. Je potřeba brát ohled na individuální vývoj miminka. Každé dítě je jiné a mohou se projevovat značné rozdíly. S plaváním je možné začít již tzv. vaničkováním (od; 2. měsíce věku dítěte) pod dohledem profesionála a následně pokračovat další výukou.


ČTĚTE TAKÉ: Proč muži hubnou rychleji než ženy? Za všechno může genetika
Muži jsou prý z Marsu a ženy z Venuše. To ale není důvod, proč většina mužů spaluje tuky rychleji než ženy. Snad každá má ve svém okolí kamarádku, která se hlídá v jídle a cvičí, aby se udržela fit, zatímco její muž jí, co ho zrovna napadne, ale přesto nepřibere. Jak je to vlastně se spalováním tuků a hojně skloňovaným slůvkem genetika? 

Zapojit se do kurzu lze ale i v pozdějším věku dítěte, protože kojenecké kurzy bývají otevřeny i pro děti starší než 1. rok. Kojenecké plavání musí vždy probíhat ve speciálních provozech určených pouze malým dětem, tedy nikoliv v běžných bazénech pro širší veřejnost. Malým plaváčkům je totiž třeba zajistit vyhovující prostředí s vysokou kvalitou vody a teplotou vzduchu a vody přizpůsobeným věku dítěte.pro

Mgr. Kateřina Jíchová,
(red.) 

Komentáře