Kristian Kodet oslaví letos jubileum a stal se z něj galerista a starožitník. Foto: René Kekely

Praha – Kristian Kodet, nejprodávanější českých malíř současnosti, který se proslavil také v zahraničí a jehož obraz visí například i v sídle amerických prezidentů – v Bílém domě, slaví letos životní jubileum. Zároveň se znovu vrací ke své “druhé profesi” a stává se z něj opět galeristy, ale také “starožitník”. 

Přímo na 1. máje otevírá Kristian Kodet v jihočeském Táboře galerii a antik v jednom. Malíř, milovník dobrého vína a krásných žen je pověstný svou slabostí pro staré a krásné věci, které mají takzvaně duši a historii. Je celoživotním sběratelem všeho, co může zdobit domy, byty, chaty a chalupy a se svou vášní se tak opět rozhodl podělit i s jinými zájemci.


SHOWeXTRA: DOKTOR OX ovládne vaši mysl!
Doktor Ox, muzikálová komedie, ve které konečně každý může milovat, koho chce. Milujte kohokoliv. Myslete si cokoliv. Dělejte si, co chcete! To jsou hlavní znaky muzikálové komedie DOKTOR OX. Tuto svobodu si však musí hrdinové tohoto díla nejdříve vybojovat! 

Já jsem už vloni v Táboře otevřel takový malý antik, ale našli jsme nedávno příhodnější, krásné prostory těsně před táborským Žižkovo náměstím a kromě různých konviček, sošek, hliněných hrnců, sítek, těžítek nebo forem na bábovky a dalších kousků, jsou zde mé grafiky a také pár obrazů. Těch zde bude ještě více, ale až po mé velké výstavě, kterou mám v Praze od 13. července, kdy slavím sedmdesátiny. Jinak v galerii a antiku najdou lidé, kteří stejně jako já milují něco, co je hezké, staré, ale co takzvaně má genia loci mnoho zajímavých kousků a myslím si, že za velmi příznivé ceny. Já se tak vlastně do Tábora takto vracím, protože jsem před lety zde měl galerii, a když jsem ji prodával, netušil jsem, že se tomu budu ještě někdy věnovat. Spojil jsem to ale s antikem, protože sám rád, ať u nás, nebo třeba v Americe chodím po různých podobných obchodech, bazarech a objevuji různé drobnosti či i větší věci, které zkrátka mají nějakou historii. Je to takový můj únik od mého povolání, které mě ale stále baví a naplňuje,” říká malíř.

Kristian Kodet je pověstný i tím, že za svůj dosavadní život koupil, zrekonstruoval a zase prodal přes dvacet domů nebo chalup, aby si nakonec ponechal jediné místo, kam z víru centra velkoměsta unikal, kde maluje své obrazy a pemýšlí o životě.

Je to bývalá fara kousek od Tábora. Je to nádherný barokní objekt, který byl však zdevastovaný, a který jsem musel dát kompletně dohromady. Protože mám rád ale původní styl, materiál a snažím se zachovávat co nejvíce původních prvků, bylo to o to složitější. Dnes je to místo, které miluje celá naše rodina, je tam klid a tam opravdu udělám nejvíc práce. Okolo jsou kilometry lesů, úžasný vzduch, a odkud to mám kousek do města, když chci potkávat lidi. Pokud nejsme přes zimu na Floridě, kde máme dům, jsem od jara do podzimu hlavně tam a je mi tam dobře,” dodal Kodet.

Kristian Kodet oslaví letos jubileum a stal se z něj galerista a starožitník.Foto:R.K.

K Táborsku má umělec vřelý vztah už od dětství. Spolu se svým bratrem, hercem Jiřím Kodetem a jejich společných otcem jezdili na chalupu do Klenovic od ranného dětství. „Tam jsem taky poprvé potkal a poznal Waldu Matušku, když ho Jirka k nám přivedl. Pak se znás stali velcí přátelé a to nám zůstalo po celý život. Denně na Waldu myslím a jsem moc rád, že jsme přáteli s jeho ženou Olinkou a mladým Waldou. Máme kousek od sebe dokonce na Floridě domy a je to taky celoživotní přátelství. I Walda měl rád hezké věci, které mají duši…,” dodal Kodet.


ZAUJALO NÁS: Pavel Šporcl kouří v baru! Je to vůbec možné?
Houslista Pavel Šporcl je požitkář a tak se rozhodl své 45. narozeniny oslavit ve velkolepém stylu pravých anglických gentlemanů v prestižním pražském baru Cohiba Atmosphere, který je součástí oblíbeného kubánského podniku La Bodeguita del Medio.

V jeho galerii – antiku bude teď především působit jeho dcera Jackie, ale potkat tu lze samozřejmě i jeho samotného. Rád si věci dělá po svém, rád si na ně dohlíží a rád komunikuje s lidmi.

rk, (red.)

Komentáře