Sdílejte
Legendární herec Jan Tříska “ožil" Foto: René Kekely a Jaroslav Hauer PR & mediální zastoupení

Praha – Herec Jan Tříska, který loni na podzim odešel náhle do hereckého nebe, znovu “ožil”. A to prostřednictví zcela unikátního obřího obrazu od “PhoneArt” výtvarníka Romana Řeháka. Dílo odprezentoval v prostorách pražského Muzea Grévin, kde má herec svou voskovou figurinu. Akce se konala za účasti některých významných hostí a přátel Jana Třísky, kteří s ním byli soukromě či pracovně propojeni.

Na vernisáž PhoArt obrazu Jana Třísky, který vznikl na základě fotografie od Jiřího Janouška, přišla například režisérka, producentka a scénáristka Pavlína Moskalyková, která žije strídavě v Praze a v Los Angeles, dále herec Jan Přeučil s manželkou, herečkou Evou Hruškovou, hudební režisér mnoha slavných amerických trháků, který je českého původu Martin Maryška či hudebník Felix Slováček s partnerkou Lucií Gelemovou. O hudební doprovod se postarali Varhan Orchestrovič Bauer, sopranistka Daniela Šťastná a nejen muzikálová zpěvačka Petra Slaninová.

Je mi velikou ctí, že jsem byl přizván na tuto skvělou akci. Obraz je nádherný a vystihuje Honzu Třísku takového, jaký skutečně byl. Je veliká škoda, že už není mezi námi, ale díky filmům, záznamům, nebo skvělé soše zde v Grevinu nebo právě tomuto nádhernému obrazu je vlastně stále s námi,” řekl Jan Přeučil.

Filmařka Pavlína Moskalyková byla jednou z mála posledních přátel, která se s Janem Třískou v Los Angeles před jeho tragickou událostí setkala. „Měli jsme ještě s pár dalšími přáteli posezení. S Honzou jsem se znali vlastně od mého dětství, kdy jsem mu jako pětiletá v jedné inscenaci dokonce hrála dceru. Honza měl vloni letět do Čech, kde měl s Jiřím Mádlem točit film a moc se mu nechtělo kvůli zimě, ale jinak se na tuhle práci moc těšil. Než jsme se ten den rozešli, napadlo mě, že se spolu ještě vyfotíme, a tak vlastně vnikla naše společná fotka na telefon… Nečekala jsem, že poslední, a že už ho nikdy neuvidím. Obraz je ale nádherný a já jsem moc ráda, že jsem měla tu čest Jana Třísku znát a přátelit se s ním,” uvedla režisérka, scénáristka a producentka.

Fotograf Jiří Janoušek, který se během své profese potkal s desítkami umělců, prozradil, že fotografie, na jejímž základě Řehákův obraz vznikl, vzešla na přání samotného Jana Třísky. „Požádal mě, zda bych mu udělal osobní, hezkou fotku, že v podstatě teď žádné nemá. Samozřejmě jsem souhlasil. Byla to úžasná spolupráce s obrovským profesionálem, velmi pokorným a jsem velmi rád, že tuto fotku si pak Roman Řehák vybral právě pro tohle dílo,” podotkl až dojatě Janoušek.

FOTOGALERIE: Legendární herec Jan Tříska “ožil“ díky unikátnímu obrazu!

Felix Slováček, který přišel se svou partnerkou Lucií podotkl, že si Jana Třísky hluboce vážil pro jeho umělecké i lidské kvality, a že pro něj znamenal jakýsi vzor člověka který cokoli dělá, dělá to s maximální profesionalitou a grácií. „Byl úžasný a jeden z posledních té staré herecké poctivé gardy Pánů herců. Jsem proto velmi rád, že tu dnes mohu být, potěšilo mě tohle pozvání,” konstatoval známý saxofonista, který se po celý večer věnoval své drahé polovičce a přátelům, včetně Pavlíně Moskalykové či manželům Přeučilovým.

Obraz Jana Třísky není jediný takto vytvořený, výtvarník Roman Řehák nedávno věnoval podobný třeba zpěváku Karlu Gottovi, Jiřímu Menzelovi, a poté, co režisér prodělal zdravotní problémy, tak mu dokonce věnoval obrazy jeho dvou dcer, které měl po celou dobu v nemocnici, stejně, jako teď na rehabilitační klinice. Jeho díla mají i další známé osobností třeba Miloš Forman, Jan Saudek, Karel Vágner nebo Hana Zagorová… Nyní připravuje velké překvapení pro jednoho českého umělce a jednoho světového. V pravý čas se příznivci děl Romana Řeháka vše dozví…

Nechci zatím prozrazovat víc, ale cením si toho, když předávám takový obraz a ten dotyčný člověk, ať už to byl třeba Karel Gott nebo i další, je až dojatý a řekne, že z toho jde energie. Pak je to právě to, co to mělo splnit. Mým cílem je, aby mé obrazy předávaly energii, nejenom aby se líbily,” dodal Řehák.

René Kekely a Jaroslav Hauer,
(redakce) *


ZAUJALO NÁS: Proč chválili místo Moniky Bagárové její auto?


Komentáře