Sdílejte
Mladé lidovkyně s Pavlem Fischerem. Foto: Jakub Hruška

Brno – O víkendu 24. – 25. února se v Brně uskutečnil sjezd spolku Mladých lidovců. Téměř stovka delegátů si při něm zvolila nové vedení, absolvovala seminář o Bezpečnosti v EU a vyslechla slova podpory od zahraničních hostů i významných osobností. Do budoucna plánují být více vidět a zapojit se do veřejného života.

Sjezd jsme poprvé zorganizovali dvoudenní, chtěli jsme totiž dát delegátům prostor i k vyjádření jejich názoru na aktuální politickou situaci, návrhům řešení, a také k diskuzi o budoucím směřováním spolku, na což při běžných volebních sjezdech nebývá čas,“ vysvětluje znovuzvolený předseda Mladých lidovců Filip Chvátal a jako zajímavost uvádí, že na začátku sjezdu všichni minutou ticha uctili památku obětí komunismu.

„Program byl opravdu nabitý. Absolvovali jsme například i seminář o bezpečnosti v EU s europoslancem Tomášem Zdechovským a získali tak větší povědomí o připravovaném návrhu Dublinu IV,“ komentuje program Radovan Gaudyn, který se stal 1. místopředsedou strany. Podobné vzdělávací bloky jsou ale na mladolidoveckých akcích tradicí, protože jedním z cílů spolku je vzdělávání členů tak, aby se dokázali orientovat v politice a aktuálním dění.

Předseda Filip Chvátal (vlevo) a 1. místopředseda Radovan Gaudyn. Foto:
Jakub Hruška

Největší ohlas však vyvolal jeden z mnoha hostů, a to Pavel Fischer, kterého velká část mladých lidovců podporovala během 1. kola prezidentských voleb. „Pan Fischer vystihl, že dnešní politici přestávají vnímat svou práci jako službu druhým a často se pak stávají sebestřednými. A to chceme jako mladí změnit, proto se hodně z nás zapojí v podzimních komunálních volbách – ať už přímo vlastní kandidaturou nebo pomocí v kampani,“ říká nově zvolená místopředsedkyně pro zahraniční vztahy Markéta Filipová a vyzdvihuje, že se sjezdu zúčastnili i zástupci rakouské Junge ÖVP či slovenské KDMS.

Do vedení spolku byl dále zvolen Josef Pavlík jako místopředseda pro projekty a teprve 18letá Helena Martinková, která se bude starat o členskou základnu. „Oproti loňsku jsme tak genderově více vyvážení,“ glosuje Martinková fakt, že se loni podařilo do předsednictva navolit jen samé muže, ačkoliv mladých lidovkyň je ve spolku i bez kvót zhruba 40 % a nebojí se kandidovat.


ČTĚTE TAKÉ: NEBUĎME POUHÉ STRAKY NA TŘPYTIVÝCH MEDAILÍCH – NENÍ TO NÁŠ ÚSPĚCH


Mladí lidovci jsou celorepublikovým spolkem s téměř 400 členy různých zájmů a profesí od 15 do 35 let.

Spojuje je zájem o politiku a kuráž měnit ji k lepšímu. Nechtějí totiž jen kritizovat, chtějí spoluvytvářet naši společnost a vnášet do politiky férovost a čestnost. Směřují k demokracii založené na křesťanských hodnotách.

Jitka Fialová,
(red.)

Komentáře