Záchranná akce zraněného paraglidisty v Krkonoších. Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Krkonoše – Nehoda dvoumístného padákového kluzáku byla na tísňovou linku krajských záchranářů nahlášena v pondělí 13. srpna v 19:41 hodin. Operátoři okamžitě na místo vyslali záchranářskou posádku z Trutnova a vrtulník královéhradecké letecké záchranné služby. O události informoval redakci serveru #zpravyextra.cz, krajský mluvčí královéhradecké záchranky Ivo Novák.

Na místě zasahoval také inspektor provozu, který se v době události pohyboval nedaleko.

Letečtí záchranáři byli vzhledem k náročnému terénu připraveni k provedení zásahu s lanovým podvěsem, nicméně pilotovi se podařilo přistát poblíže místa nehody,“ sdělil Ivo Novák.


ČTĚTE TAKÉ: První podání krevní transfuze v terénu se stalo realitou
Posádka letecké záchranné služby Hradec Králové spolu s pozemními záchranáři v neděli zasahovala u těžké dopravní nehody. V jedné z obcí na Královéhradecku byla osobním automobilem sražena cyklistka. Starší žena zůstala zaklíněna pod autem, odkud ji duchapřítomně vyprostili svědkové události. 

„Zasahující zdravotníci tak mohli ošetřit zraněného 54letého cizince, který při incidentu utrpěl středně těžké poranění hrudníku. Zraněný muž bal při vědomí a se záchranáři spolupracoval. Ti jej po poskytnutí potřebné péče zafixovali do speciálních nosítek a spolu s přítomnými záchranáři Horské služby a hasiči přenesli na palubu vrtulníku,“ uvedl mluvčí záchranářů a upřesnil, že zraněný muž byl následně letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové k dalšímu vyšetření.

Záchranná akce zraněného paraglidisty v Krkonoších – zásah Letecké záchranné služby. Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Druhý z mužů vyvázl z nehody bez zranění.

Okolnosti nehody vyšetřují policisté. Vedle zdravotníků na místě zasahovali také záchranáři z Horské služby a hasiči, kteří pomáhali v těžko přístupném terénu s ošetřením a následným transportem zraněného muže do záchranářské helikoptéry.

sim, (red.)

Komentáře