Trucktrial Show Horní Jiřetín (Mostecko). Foto: Jiří Berec/ @zpravyextra.cz

Horní Jiřetín – V obci Horní Jiřetín na Mostecku se v sobotu 5. května konala skvělá Trucktrial show, kterou si nenechalo ujít stovky lidí jak z Mostecka, tak i přilehlého okolí. Jednalo se, již o 2. ročník této akce.

Trucktrial show obecně, je soutěžní závod nákladních speciálů zaměřen na průjezd těžko přístupného terénu. Asi, vůbec nejtěžší disciplinou a „trhákem“ pro diváky byl takzvaný „průjezd vodou,“ kde se nákladní speciály musely brodit kanálem plným vody.

Je to sport, který je o jezdeckém umění, o tom jak překonat zdánlivě nepřekonatelné.

Na všech závodech se projíždí abnormálně těžký terén, někdy i uměle vytvořený. Není to o tom pouze zdolat prudký svah, je to o tom se v tomto terénu orientovat a projet stanovenou sekci a umístěné branky i za cenu, že nevíte, zda zákony o zemské přitažlivosti budou platit, nebo jej posunete o něco dál. Pokud to nevyjde, poperete se s těmito zákony příště znovu. Otázku, zda se v sekci, kde je plno bahna i vody „utopíte“, nebo úspěšně projedete, si většinou závodníci pokládají až po závodě. Pro toho, kdo projede, je to otázka zcela jasná, pro toho, kdo neprojede, je to výzva, jak takové náročné úseky pokořit příště. Protože hranice, o které si člověk myslí, že je nepřekonatelná, je ve skutečnosti mnohem, mnohem dál. Nic pro slabé nátury. Je to sport pro opravdu silné jedince,“ uvedli k akci organizátoři Truckrtialu.

O hladký průběh akce se postarali, jak organizátoři akce, tak i zde přítomné složky Integrovaného záchranného systému, jako posádka Zdravotnické záchranné služby z nedalekého Litvínova, místní jednotka dobrovolných hasičů obce, státní i městská policie.


ČTĚTE TAKÉ: Staví se nová národní knihovna. Bude z vlnité lepenky
Téma 12. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky zní: „(Nová) národní knihovna České republiky“. Náročnou výzvu letos přijalo 28 škol. Finále se bude konat 13. června 2018 v Zrcadlové kapli Klementina, sídle Národní knihovny České republiky. 

 

Celou akci doprovázel bohatý kulturní program, nechyběly ani stánky s občerstvením, či atrakce pro ty nejmenší návštěvníky v podobně kolotoče či dětského skákacího hradu a podobně.

Organizátoři jiřetínského Trucktrialu, již letos přislíbili opakování celé akce na příští rok.

jb, (red.)

Komentáře