Sdílejte
Lavina. Zásah leteckých záchranářů v Krkonoších. Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Krkonoše – Velmi náročnou službu má za sebou posádka záchranářského vrtulníku Kryštof 6 z Hradce Králové. Vše pro ně vlastně začalo těsně po poledni výzvou ke vzletu do Trutnova. Odtamtud po ošetření transportovali dvouleté dítě s opařeninami do popáleninového centra v Praze. Těsně po předání malého pacienta, v okamžiku, kdy na kbelském letišti doplňovali palivo, přišlo oznámení o muži, zachyceném lavinou v oblasti Červenkovy muldy v Krkonoších Zavalený muž měl notnou dávku štěstí.

Lavina jej totiž nepohřbila kompletně, takže hlava a horní končetina mu zůstaly nad sněhem. Díky tomu si také sám mohl přivolat pomoc.

Přestože postižený měl dobrou místní znalost, uvedl nepřesně svou polohu. Proto jej záchranáři Horské služby v náročném terénu v úvodu akce nemohli nalézt a při sjezdu svahem jej minuli. Mezitím na místo dorazil vrtulník Letecké záchranné služby.

Zásah leteckých záchranářů v Krkonoších. Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Letečtí záchranáři přibrali na palubu jednoho z pracovníků Horské služby a společně zavaleného muže v terénu nalezli. V pátrání jim pomohl i sám postižený, jehož telefonicky kontaktovali přímo z paluby. Poté vystoupili za visu z vrtulníku a společnými silami muže z laviny vyprostili. Zasahující lékař jej přímo na místě ihned vyšetřil a neshledal žádné zjevné známky vážného zranění. Nicméně jednačtyřicetiletý muž trpěl značným podchlazením, protože v místě panovaly nepříznivé klimatické podmínky. Teplota na nedaleké Luční Boudě byla v době události -12°C a pocitová teplota klesla ještě výrazně níže – až k minus třiceti stupňům. Vzhledem k této skutečnosti a s přihlédnutím k vysokoenergetickému mechanizmu úrazu byl proto indikován transport zraněného do traumacentra. Záchranáři jej umístili do zatepleného vaku, v němž mu i za pomoci chemických vyvíječů tepla zajistili potřebný tepelný komfort. Následně byl muž v podvěsu pod vrtulníkem dopraven do Dlouhého dolu, kde mohl být přeložen na palubu.


PSALI JSME: V Černém Dole mladý lyžař narazil do stromu, do nemocnice ho transportoval vrtulník


Mezitím ale Horská služba přijala oznámení o dalším člověku, který údajně utrpěl zranění po pádu v prostoru úbočí Kozích hřbetů. Protože hlášení o události nebylo spolehlivé, nešlo posoudit, zda se jedná o duplicitní oznámení nebo jiného člověka. Proto posádka vrtulníku ještě než nabrala kurz směr Hradec Králové, provedla krátký rekognoskační let v příslušné oblasti, při kterém ale nikoho nenalezla. Vrtulník proto pokračoval v transportu podchlazeného muže, aby mohl být předán v královéhradeckém traumacentru.

 Horská služba v mezidobí pokračovala v ověřování informací o úrazu na Kozích hřbetech. Ukázalo se, že v oblasti skutečně došlo k pádu jednapadesátileté cizinky z turistické cesty směrem k Hrazenému potoku.  Po přibližně dvousetmetrovém bržděném pádu mezi kameny a stromy se zastavila uprostřed nebezpečného lavinového svahu. Při pádu žena utrpěla četné pohmožděniny a zejména bolestivé poranění dolní končetiny, které jí znemožnilo jakýkoliv pohyb. Vzhledem k náročnému terénu a mrazivému počasí byl na místo obratem vyslán také záchranářský vrtulník, který odstartoval okamžitě, jakmile předal předchozího pacienta. Po příletu do oblasti provedla posádka letecké záchranky dohledání zraněné ženy. Zjistila, že se nachází v místě, kde by manévrování vrtulníku mohlo znamenat nebezpečí uvolnění laviny. Navíc se zároveň zhoršily meteorologické podmínky a začal foukat silný nárazový vítr. Ten posádce znemožnil provedení podvěsu na dlouhém laně, který by v této situaci byl pro záchranáře nebezpečný. Pilot proto vysadil zdravotníky spolu s pracovníkem Horské služby za visu na bezpečném místě, přibližně 150 metrů pod zraněnou. Záchranáři s lékařem se k ní  s potřebným vybavením následně vydali pěšky. Poté, co ji poskytli  základní ošetření, umístili ji do speciálního transportního prostředku a přenesli zpět na místo, kam se pro ně mohl vrátit pilot s vrtulníkem. Následně byla žena spolu se záchranáři v podvěsu přenesena k sanitce záchranné služby, kde ji zdravotníci ze základny ve Vrchlabí spolu s lékařem Letecké záchranné služba mohli bezpečně dovyšetřit. Rovněž v tomto případě byla nezbytná péče o tepelný komfort zraněné, která kromě mnohočetných zhmožděnin měkkých tkání a poranění dolní končetiny trpěla výrazným podchlazením. Vrtulník se mezitím vrátil na místo nehody, odkud letecký záchranář vyzvedl ještě svědka události, který přišel ženě po pádu na pomoc.  Muž nebyl zraněn, ale pro pohyb v takovém terénu absolutně nevybaven. Navíc, vzhledem k blížícímu se soumraku hrozilo i jemu nebezpečí podchlazení nebo zranění.

Stejně, jako v předchozím případě, zraněnou ženu zdravotníci po ošetření nakonec také předali do královéhradeckého traumacentra. Celá akce byla ukončena návratem na základu krátce po devatenácté hodině. Pilot Zdeněk Mede, lékař Jiří Nový a záchranář Marek Šťastný tak strávili sedm hodin nepřetržitého nasazení v náročných podmínkách.

Zásahy královéhradeckých leteckých záchranářů u lavinové nehody evidujeme přibližně každé dva roky. Pokud je člověk kompletně zasypán, jsou jeho vyhlídky na přežití malé. Část obětí zemře okamžitě na následky úrazu, způsobeného buď sněhovou masou nebo předměty, které lavina strhne – kameny, stromy apod. Pokud zasypaný přežije tuto fázi, je vystaven nedostatku kyslíku a podchlazení. Úspěšnost záchranné akce potom závisí na rychlosti nálezu a vyproštění postiženého. Přitom pohyb záchranářů na laviništi je velmi nebezpečný i pro ně. Hrozí totiž možnost sekundární laviny, která by mohla znamenat smrtelné nebezpečí.

Posádka Letecké záchranné služby, je pro takové zásahy vybavena mimo jiné lavinovými vyhledávači, které mají záchranáři povinně u sebe.

Přesto se ale nebezpečí nedá zcela eliminovat. Případ úmrtí lékaře při záchranné akci zaznamenali 3.1.2010 letečtí záchranáři ve Švýcarsku. Pod sněhem tehdy spolu s ním zahynulo ještě šest záchranářů. Pokud se tedy rozhodnete pro výlet do volného terénu Krkonoš, zvažujte pečlivě podmínky, které v místě panují, zejména lavinovou situaci. Neuváženým plánováním  nebo špatným vybavením můžete ohrozit nejen sebe, ale také řadu dalších lidí, kteří by vám případně museli vyrazit na pomoc.


ČTĚTE TAKÉ: Obrovský požár v bývalých mrazírnách v Mochově, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu


 

Ivo Novák (ZZS Královéhradeckého kraje)
– redakce *

Komentáře