Brýle, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay/CC0 Creative Commons

Brno – Děti, které špatně vidí a jejichž rodiče na brýle těžko dávají dohromady peníze, mohou tuto pomůcku získat zdarma. Oční Studio Aleš Žejdl věnuje 100 000 korun na bezplatné brýle pro děti. Stačí, když pošlou svůj příběh.

Na jihu Moravy jsou stovky dětí, které kvůli neradostné finanční situaci rodin nemohou mít brýle, jež chtějí a potřebují. Omezuje je to při sportech, učení, zálibách, i v běžném životě. Těm bychom rádi pomohli,“ říká Aleš Žejdl.

Nákup brýlí může být pro rodinu finančně zatěžující. Zdravotní pojišťovny sice přispívají, ale na pořízení kvalitních obrub a skel to nestačí. „Když chtějí rodiče dětem dopřát hezčí brýle, musí doplatit,“ vyčíslil Aleš Žejdl.

Některé děti přitom potřebují nové brýle každého půl roku. To je i případ Nelinky, která dvoje nové brýle získala bezplatně v loňské akci. Nelinka trpí albinismem a nedostatek pigmentu nemá jen v kůži, ale také v očích. Je proto světloplachá a hůř se přizpůsobuje změnám světelných podmínek, takže potřebuje dokonce několikery brýle s různě ztmavenými skly, aby je mohla střídat. Pro její rodinu je to finančně náročné.

Podle Aleše Žejdla je navíc ideální, když si dítě vybere brýle samo. Jenom tak je pak rádo nosí a nestydí se za ně mezi svými vrstevníky. Konzultovat výběr brýlí s dítětem a volit, pokud možno, kompromis mezi možnostmi rodičů a výběrem dítěte doporučuje i brněnský psycholog David Macek. Podle něj totiž brýle stejně jako oblečení mohou naznačovat status člověka. „V prostředí, kde se na tento status hledí, často právě ve školách, mohou na pohled nápadné levné brýle působit podobně jako levné oblečení. Zároveň pak dětem hrozí za nevzhledné brýle posměšky,“ vysvětlil psycholog.

Slušivé a dobře padnoucí brýle ale nebývají ty nejlevnější a mnoho rodičů musí zvažovat, jestli dítěti vyhovět, nebo jít po ceně. Své o tom ví matka osmi dětí z Blanenska Milada Dvořáčková. „Vzpomínám si, jak jsem při jednom nákupu synovi řekla: ‚Štěpáne, tyhle jsou o tisícovku levnější.‘ ‚Ale tyhle jsou o tisícovku hezčí,‘ odpověděl mi.

Pro část rodin znamenají velký výdaj už jedny brýle jednou za dva roky. Podle Českého statistického úřadu trpí v ČR takzvanou příjmovou chudobou devět procent populace a jednou z ohrožených skupin jsou právě rodiny s dětmi, hlavně ty neúplné. Jen v Jihomoravském kraji žije 2 000 dětí v tak složitých finančních poměrech, že jejich rodiče mohou požádat o bezplatné stravování ve školních a školkových jídelnách.

Akci Pomáháme pořádá Oční Studio Aleš Žejdl letos podruhé. Lze ji využít na nákup brýlí nebo kontaktních čoček pro děti a mládež do 15 let. Stačí zaslat příběh rodiny na e-mail [email protected]. Firma žádost posoudí, vybrané děti pak získají brýle nebo kontaktní čočky na nejbližší jeden až dva roky.


PSALI JSME: Oči versus mobil. Odpovídá: MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha
Praha – Občas se objevují varovné informace, že (nad)užívání mobilu kazí zrak. Je to možné? Odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka soukromé Oční kliniky DuoVize Praha.

Dvořáčková akci chválí. „Dnes už syn studuje na vysoké škole, ale dřív bych podobnou možnost uvítala. Bylo by skvělé moci mu dopřát brýle, které si sám vybral,“ uzavřela.

O Očním Studiu Aleš Žejdl

Oční Studio Aleš Žejdl je největší optika v Brně. Na trhu působí 19 let, provozuje čtyři pobočky v Brně a jednu v Hodoníně. Nabízí komplexní služby v oblasti oční optiky. Jako jedno z mála provádí vyšetření zraku pomocí 3D technologie, které nejvíce odpovídá přirozeným podmínkám. V nabídce má kromě dioptrických a slunečních brýlí také dalekohledy, lupy a další optické pomůcky pro děti i dospělé. Provádí aplikaci kontaktních čoček a odborné poradenství k nim. Oční Studio Aleš Žejdl zaměstnává 30 odborně vzdělaných optiků a optometristů, kteří umí odhalit 90 % očních vad. Firma nabízí zákazníkům kontaktní čočky, kvalitní brýlové čočky i obruby včetně designových.

Mgr. Veronika Ostrá,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekVýjezd Babišovy vlády na Vysočinu uvítají protesty
Další článekKuriózní nehoda osobního automobilu v Chebské nemocnici zaměstnala hasiče i policisty
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.