Sdílejte
Podnikání u žen , ilustrační foto. Zdroj: PixaBay | CC0 Creative Commons

Česko – Nezřídka kdy se mladým maminkám daří úspěšně prosadit ve vlastním byznysu. Co je ponouká k této činnosti a jaké nuance v sobě má ženská podnikatelská činnost? Server Sputnik se pokusil zjistit, jak se něžnému pohlaví vede v podnikání. Nedávno byla v Praze udělena cena za Nejlepší podnikatelský příběh podle názorů čtenářů MF DNES za loňský rok. Vyhrála ji maminka čtyř dětí, 32letá Petra Plemlová, která před tím pracovala jako učitelka ve školce.

Její podnikání spojené s výrobou a prodejem dětského oblečení přes e-shop se paradoxně rozjel po rozpadu manželství, kde docházelo k domácímu násilí ze strany psychicky nemocného manžela. Kromě úspěchů na novém poli působnosti se mladé ženě podařilo založit nadační fond, který napomáhá maminkám v těžkých životních situacích.

Jak ukazují statistické údaje, ročně se v České republice zvyšuje počet lidí, kteří si zakládají svůj byznys. Loni se v zemi objevilo 63 tisíc nových podnikatelů, při tom dvě pětiny z nich jsou představitelky něžného pohlaví. Podle Heleny Kohoutové, která založila projekt Ocenění českých podnikatelek, se v roce 2016 „dámský“ ukazatel zvýšil o 36 %, dále počet takových žen bude jen stoupat.

Je to docela symptomatický jev, přičemž nejen v Česku. Natolik velký podíl dam v podnikání je srovnatelný s ukazateli ve vyspělých zemích. Například v Austrálii podle údajů oficiální statistiky je 34 % „provozovatelů malých podniků“ představitelky něžného pohlaví.

V současné době na světě existuje hodně organizací a internetových ploch, které napomáhají prosazování žen v této sféře. Například ve Velké Británii již dvacet let funguje projekt Forward Ladies, jehož mise je vytváření globální platformy, které připojují ženy k různým možnostem, sítím, podnikatelské sféře a expertním znalostem, které zpevní jejich pozice.

Některé dámy jdou ještě dále a začaly samy pomáhat v zakládání start-upů. Například Američanka Tamara Garrison Thomas a její firma Mane Elementz již 15 let učí, jak zakládat svůj podnik ve sféře prodlužování vlasů.

Česko v tomto smyslu není výjimkou. V tomto spojení lze zmínit Česko-moravskou asociaci podnikatelek a manažerek a také analogická sjednocení ve středních a jižních Čechách.

Potenciálně se podnikatelkou může stát jakákoliv žena, což potvrdil příklad učitelky s mnoha dětmi. Například v Austrálii dvě bývalé učitelky skončily s pedagogickou činností a otevřely podnik veřejného stravování Girls cafe, a teď rozšiřují svoji působnost.

Důvody k začátku podnikání jsou různé. Často do toho jdou novopečené maminky. Zaprvé je k tomu často nutí hmotná nouze.

Přitom je zajímavé, že jejich rodičovský status napomáhá novému projektu. Žena, když je matkou, dokáže v režimu multitaskingu zredukovat do minima perfekcionismus a vidět hlavní věc, což je důležitou schopností pro obchodování. Kupodivu se v ní rozvine kreativita, která je podporována snahou dát dítěti to nejlepší.

Avšak je i jiné vysvětlení tohoto kroku.

V Česku stojí otázka, která se týká omezených možností práce na částečný úvazek a také nedostatku pracovních míst s flexibilní pracovní dobou, což je zvlášť pro maminky aktuální.

Pro porovnání: v Nizozemsku 60,7 % zaměstnaných žen dělá na částečný úvazek, v Německu 37,3 %, v Rakousku 32,8 %. V České republice tento ukazatel činí jen 7,2 %.

O tomto problému se mluví dlouho, ale změnit filosofii zaměstnavatelů a přiblížit se k západoevropským standardům se zatím nepodařilo.

Přitom poptávka po takových místech převyšuje nabídku o polovinu. Ale jenom jedno procento zaměstnavatelů je připraveno souhlasit s variantou zaměstnávání na částečný úvazek (je to pro ně dražší). A proto nejsou vzácné případy, kdy se ženy rozhodují úplně odejít z oboru a stávají se třeba vizážistkami nebo manikérkami.

Nicméně do každé nové vlády se vkládají naděje, že se situace s pracovními místy na částečný úvazek změní k lepšímu:

Občas v manželském páru zrovna žena musí být živitelkou a tatínek jde na rodičovskou. A takových případů je stále více.

Navíc od letošního února můžou jít na tzv. otcovskou dovolenou, která jim umožňuje čerpání sedm dnů placené dovolené ve výši 70 % vyměřovacího základu po narození potomka. Vybrat otcovskou dovolenou si budou moci kdykoliv do 6 týdnů od narození dítěte.

Navzdory tomu, že v zemi je dost příkladů úspěšných zkušeností v podnikání, které bylo realizováno něžným pohlavím, podle názorů samých podnikatelek vzhledem k těm či jiným okolnostem je dosud cítit panování mužského stylu práce v této sféře:

 

Jde o to, že při dodržování standardů silného pohlaví musí žena podnikatelka zároveň kombinovat schopnost snášení rodinného zatížení a talent plánování, flexibilitu, připravenost k akci a další vlastnosti. Konec konců se zvyšuje riziko ztráty své ženské energie.

Pokud se náležitě nevěnuje zásadám zrovna ženského podnikání (sdílení povinností, delegování úkolů, podpora, spolupráce, komunikace, plánování s přihlédnutím ke specifiku ženského organismu), může dojít ke zlomení ženské fyziologie, která je založená na cykličnosti.

Zde opravdu existují rizika zhroucení, na což upozorňují i odborníci v oblasti ženského podnikání.

V této souvislosti byl v České republice za účelem rozvíjení a podpory zrovna dámského stylu podnikání spuštěn projekt ArtBees. Mezi jeho autory je zakladatelka platformy „Moudré podnikání žen“, mentorka Lenka Papadakisová, která učí správným přístupům v podnikání a neskrývá spokojenost, která je spojená s realizací jejího nápadu. „ArtBees nás baví! Musím říci, že mám skvělou práci. S ženami, které dělají, to co mají rády a chtějí rozvíjet sebe i své podnikání. Těší mě pokroky ArtBeesek a také nová přátelství. Děkuji. A teď už se připravujeme na nové ženy a pilně inovujeme nový program,“ píše mentorka na svém Facebooku.

Existence takových iniciativ svědčí o tom, že na jedné straně ženy mají kam mířit a na čem pracovat.

Na straně druhé vděčné odezvy na sociálních sítích na činnost ArtBees mluví o tom, že některé představitelky něžného pohlaví jsou připraveny přezkoumat přístup ke své činnosti.


ČTĚTE TAKÉ: Význam českých podnikatelek rok od roku roste


Je možné, že díky takovým projektům spokojenost se svým podnikáním a se sebou samou odsune ženám tíživý pocit nutnosti nebo vynucenosti spojený s ponořením do podnikání na vedlejší kolej.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře