Sdílejte
Ilustrační foto. Redakce

Praha – Na dnešním setkání u kulatého stolu iniciovaném Piráty se opoziční strany shodly, že Mandátový a imunitní výbor nelze ponechat v řízení hnutí ANO. „Všichni zúčastnění souhlasili, že tento výbor nesmí řídit zástupce ANO, jelikož se jedná o orgán, který bude hlasovat o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Tématem setkání dále byla koordinace požadavků opozičních stran k obsazení funkcí předsedů výborů a komisí a také řešení rizik vyplývajících z možných scénářů vlády bez důvěry nebo menšinové vlády ANO s podporou SPD a KSČM.

„Bilaterální vyjednáváni, kdy se každý zvlášť setkává s ANO, nepřináší dle našeho názoru výraznější posun v prosazování programové priority do účasti na výborech ve Sněmovně. Chtěli jsme nabídnout otevřenou platformu, kde si navzájem tyto priority vyjasníme, a to se podařilo. Osobně mě mrzí, že se schůzky neúčastnili zástupci ČSSD a lidovců, každopádně je budeme informovat a na tuto společnou diskuzní “palubu” mohou kdykoliv přistoupit. Zejména kontrolní role v kritických komisích a výborech je jistě i v jejich zájmu,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda klubu Michálek k tomu doplňuje: „Shodli jsme se, že zástupci všech parlamentních stran musí mít své zastoupení v Bezpečnostním výboru, Volební komisi a Mandátovém a imunitním výboru. Stejně tak jsme se shodli, že předsedové kontrolních komisí Sněmovny například pro BIS či GIBS by měli být z opozice a tyto komise musí být sestaveny paritním způsobem. Probírali jsme rizika menšinové vlády ANO s případnou podporou SPD a KSČM, Piráti apelovali na to, abychom si přesně identifikovali rizika a navrhli i možné scénáře jejich řešení“ dodává Michálek.

t/r

Komentáře
  • TAGY
  • Pirátská strana
  • Setkání u kulatého stolu
Sdílejte
Předchozí článekAnalýza vývoje ceny másla v České republice.
Další článekPolicisté musely při zadržení pachatele použít varovné výstřely
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.