Lékař, ilustrační foto. Autor: PixaBay/CC0 Creative Commons - Darko Stojanovic

Praha – Nemocní už by v budoucnu neměli jako pošťáci nosit zprávy od odborných lékařů svému praktickému lékaři. Data praktikům automaticky a v reálném čase zašle elektronický systém eZprava. Úspěšně funguje na severu Čech a nově se připojuje Plzeňsko. eZpravu aktuálně používá asi 1000 zdravotnických subjektů včetně pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a spontánně přibývají další, uvádí předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka.

Používaní eZpravy je možné přirovnat k e-mailu. Specialista nebo lékař propouštějící pacienta z nemocnice při sepisování zprávy pouze klikne, že kopii dokumentu má dostat pacientův praktický lékař. Tomu ihned zpráva přijde do jeho počítače. „Komunikace je zabezpečená a šifrovaná. Jde o vyzkoušené, jednoduché a levné řešení. Instalaci potřebného softwaru do počítače zvládne i naprostý laik a lékař má náklady pouze na certifikát, a to asi 300 korun za rok,“ popisuje MUDr. Šonka. Lékaři pomocí eZpravy komunikují také s odbornými ambulancemi a laboratořemi.

Nemocnice Plzeňského kraje a.s. se do projektu také zapojují a vzhledem k účasti Fakultní nemocnice se elektronická komunikace mezi lékaři na Plzeňsku stává skutečností. Podle člena jejich představenstva MUDr. Pavla Vepřeka je Stodolská nemocnice již připojena a v ostatních se dokončují úpravy na informačních systémech. „Praxe byla doposud taková, že pošťákem propouštěcí zprávy byl pacient, který ji má co nejdříve zanést svému praktickému lékaři. Ne vždy mu ji ale včas doručí. Tento problém řeší eZprava. Jejím prostřednictvím se propouštěcí zpráva dostává k praktikovi ve chvíli, kdy jeho pacient opouští nemocnici. Výhoda je na obou stranách, pacient ušetří cestu a lékař může okamžitě rozhodovat o dalším postupu léčby,“ upřesňuje MUDr. Vepřek.

Nemocnice se zase může pomocí eZpravy dostat v předstihu k výsledkům předoperačních vyšetření a informacím o zdravotním stavu pacienta, který míří k plánované operaci. U akutních případů si může data od praktika vyžádat a ten je jednoduše a rychle může předat. „Nemocnice tak může rychle po přijetí pacienta dostat informace o celkové anamnéze, předešlých vyšetřeních nebo i dřívější léčbě v jiném zařízení,“ doplňuje MUDr. Vepřek.

Systém eZprava vznikl na Mostecku díky primářovi dialyzačního střediska v Mostě MUDr. Petru Machkovi. Když odesílal pacienty na transplantace, musel ručně vypisovat hodnoty jejich laboratorních vyšetření. Elektronickou cestou si chtěl ušetřit práci a omezit chybovost. „Dnes platí, že eZprava se stala páteřní komunikací pro vyšetřování pacientů k transplantaci ledvin,“ upřesňuje MUDr. Machek. Podle něj také systém pomáhá ušetřit za duplicitní vyšetření, protože lékař díky eZpravě vidí, že například krevní rozbor pacientovi nechal udělat jeho lékařský kolega. Výsledky u něj může poptat.

Podle MUDr. Petra Šonky není pravda, že se praktičtí lékaři brání elektronizaci zdravotnictví. „Naopak. Sami aktivně hledají řešení, která mají smysl,“ zdůrazňuje MUDr. Šonka. Očekává, že k eZpravě se připojí další kraje a bude ji postupně používat většina praktických lékařů a ambulantních specialistů v ČR.


ČTĚTE TAKÉ: Možná odzvoní e-receptům! Praktici navštívili nového ministra, navrhli změny
Pacient přichází do ordinace praktického lékaře, ten mu změří funkci plic s pomocí spirometru, zjistí hladinu cukru v krvi, udělá „sono“ břicha, natočí EKG a předepíše všechny potřebné léky. Sci-fi? Ne, pouze jedna z částí Koncepce změn primární péče, kterou dnes zástupci praktických lékařů představili na první návštěvě novému ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. 

SPL se nyní stane spolugarantem systému, protože do něj majetkově vstupuje. „Vlastnictvím 25% podílu garantuje, že se eZprava nikdy nestane komerčním produktem, který by chtěl na lékařích vydělávat. Očekáváme, že to zvýší důvěru,“ podotkl MUDr. Šonka. Systém podle něj umí pracovat s e-recepty, je připraven na elektronickou evidenci tržeb (EET) a odpovídá současným požadavkům na ochranu osobních údajů (GDPR).

O SPL

SPL ČR je nezávislou dobrovolnou organizací, sdružující na profesním principu všeobecné praktické lékaře pro dospělé vykonávající praxi v ČR. Posláním sdružení je rozvoj všeobecného praktického lékařství jako oboru a primární péče jako základního článku zdravotního systému, dále zlepšování podmínek i kvality činnosti praktických lékařů, hájení jejich zájmů a podpora a pomoc při výkonu jejich povolání. V současné době má SPL 4800 členů (přibližně 90 % z celkového počtu praktických lékařů pro dospělé v ČR), což z něj činí vůbec největší dobrovolnou organizaci lékařů v ČR.

Nemocnice Plzeňského kraje

Nemocnice Plzeňského kraje jsou lůžková zdravotnická zařízení vlastněná Plzeňským krajem. Do skupiny patří čtyři nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu a dvě nemocnice následné péče s léčebnou rehabilitací v Horažďovicích a Svata Anna v Plané. Poskytují péči na většině území kraje, kde žije přes 320 tisíc obyvatel. V rodinném prostředí nabízí ideální kombinaci moderního přístrojového vybavení a zázemí, poklidné atmosféry a zkušeného a empatického personálu.

Mgr. Veronika Ostrá,
(red.)

Komentáře