Sanitka záchranné služby MS kraje, ilustrační foto. Zdroj: archiv ZZS Moravskoslezského kraje

ŽIHLE / Ve čtvrtek 7. dubna, krátce po jedné hodině v noci došlo k zásahu všech složek Integrovaného záchranného systému (IZS) v Žihli na Plzeňsku, kde bylo evakuováno několik desítek dětí ze Školy v přírodě. Redakce ZprávyExtra.cz zjistila, že bezmála 50 dětí skončilo v nemocnici.

Školáci v noci zvraceli a měli průjem, nikdo z nich by však neměl být v ohrožení života.

Hasiči, záchranáři a policie projíždějí od noci do Žihle a zpět do Plzně, lidé se ptají co se děje.

„Prozatím nemáme k případu bližší informace, mohu potvrdit pouze to, že podle prvních zpráv měly děti dostat ve Škole v přírodě nějakou infekci,“ potvrdil policejní mluvčí.

Podle informací ZprávyExtra.cz sanitky převezly do nemocnic v Plzni, v Rokycanech, v Žatci , v Karlových varech, v Hořovicích a Mostu bezmála 50 dětí.

Ve Škole v přírodě v Žihli v soukromém zařízení patřící společnosti Škola v přírodě Sklárna s.r.o, je celkově 200 školáků. Jedná se o školáky prvních až čtvrtých tříd základní školy.

Záchranáři jsou stále na místě

Zda šlo o otravu školáků například z jídla nebo jiný zdroj hromadného onemocnění se prozatím vyšetřuje, sdělil Josef Klepáč z Krajské hygienické stanice.

„Policisté z obvodního oddělení policie Kralovice se v současné době zabývají případem hromadné nevolnosti přibližně 30 dětí z celkového počtu 200 dětí, které jsou ubytovany v rekreačním zařízení v katastru obce Žihle. Děti, kterým bylo nevolno, byly převezeny autobusem Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje k lékařskému ošetření spojenému s vyšetřením do zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji. K převozu dětí došlo v brzkých ranních hodinách dne 7. dubna 2016,“ sdělil ve čtvrtek krátce před 12. hodinou policejní mluvčí Jan Koželuch.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nezletilé osoby, tak policie nebude v této věci poskytovat žádné další bližší informace.

Komentáře