Čtenář, ilustrační foto. Zdroj: #Pxhere.com

Praha – Moje pětiletá dcera má tupozraké levé oko, není pozdě tuto vadu léčit? A jak léčba probíhá? Šilhání tupozrakost vždy doprovází?

Pozdě určitě není. Vývoj vidění Vaší dcery ještě není zcela ukončen, je tedy dobrý předpoklad, že by se tupozrakost mohla správnou léčbou zmírnit, nebo v lepším případě vyléčit úplně. Základem léčby tupozrakosti je zakrývání lépe vidoucího oka. Jestliže má Vaše dcera tupozraké levé oko, je nutné překrývat oko pravé. Režim délky a četnosti zakrývání pravého oka by Vám měl určit ošetřující oční lékař v závislosti na stupni postižení tupozrakostí. Obnovu ostrého vidění levého oka je vhodné doplnit i cvičením. Možnosti a druhy cvičení jsou velmi rozmanité. Obecně jsou nejprospěšnější cvičení, která vyžadují spolupráci oka a ruky (případně i nohy) a zapojují i paměť. Vhodné jsou tedy například postupy obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, různé skládačky, pexesa apod. Poslední dobou se objevují i speciální počítačové hry pro cvičení dětí s tupozrakostí. Všechna cvičení musejí probíhat se zakrytým lépe vidoucím okem, aby se postižené oko nutilo zapojovat co nejvíce.

Tupozrakost operovat nelze. Je to funkční vada zrakové dráhy vznikající nepoužíváním oka z důvodu například vyšší dioptrické vady nebo šilhání. Léčba tupozrakosti je možná pouze zakrýváním lépe vidoucího oka a vyšším zatěžováním oka postiženého. Jestliže nedojde k její léčbě do doby, než se upevní zrakové funkce (přibližně 8 let věku dítěte), je toto poškození nevratné. Ovšem i úspěšnost léčby není vždy stoprocentní, závisí na věku, ve kterém byla dítěti tupozrakost diagnostikována, míře závažnosti postižení, spolupráci dítěte a rodičů a dodržování léčebného režimu.


SOUVISEJÍCÍ TÉMA: Aby děti dobře viděly na tabuli…
Blíží se začátek školního roku a některé děti usednou do školních lavic vůbec poprvé, kromě toho, že musí mít připravené penály a ořezané tužky, by také měly mít zkontrolované oči, aby dobře viděly na tabuli. 

Na rozdíl od tupozrakosti šilhání u dětí léčit lze. Ovšem je důležité na začátku zjistit příčinu šilhání a podle toho uzpůsobit postup léčby. V případě šilhání způsobeného dioptrickou vadou se nejdřív korigují dioptrie. Při správné korekci oči nešilhají. S růstem dítěte se většinou dioptrická vada snižuje a tím se zmenšuje i šilhání. Zjednodušeně lze říci, že z šilhání způsobeného dioptrickou vadou dítě vyroste, nicméně nelze ho nechat „z vady vyrůst“ bez odborného vedení. Pokud není šilhání způsobeno dioptrickou vadou, přikračuje se k operaci. Podle směru šilhání se volí operativní zkrácení, prodloužení nebo přesunutí vybraných okohybných svalů. Rekonvalescence po takovéto operaci je krátká a výsledek je brzy viditelný. V obou případech léčby šilhání je důležité připojení ortoptické léčby. Ortoptická léčba má za úkol obnovení nebo naučení spolupráce obou očí.

V případě šilhání způsobeného dioptrickou vadou lze ke cvičením přikročit ihned. Při šilhání bez dioptrické vady se s ortoptikou začíná až po operativním zásahu.

Bc. Adéla Vosádková, DiS.,
(-red.)

Komentáře