Na prkna Moravského divadla se vrací Odysseus Foto: Ivo Heger

Olomouc – Po zimní přestávce se na jeviště Moravského divadla Olomouc znovu vrátí představení Odysseus. V pohádce na motivy řecké báje se představí členové olomouckého baletního souboru společně s dětmi z Baletního studia působícího při zdejším divadle.

Představení Odyssea, která bývá pravidelně vyprodáno, mělo čtyřměsíční pauzu. O to více se účinkující těší na diváky. „Každému jednotlivému představení u nás přechází důkladné zkoušení a spousta dřiny. Pro naše děti je ale odměnou možnost vystupovat se svými vzory z dospělého baletu, takže jdou do přípravy s nadšením,“ říká ředitelka Baletního studia při Moravském divadle Olomouc Jitka Weiermüllerová.

Odysseus měl premiéru před dvěma a půl lety.

Nádherné představení čerpá z Homérovy eposu starého takřka tři tisíce let. Hrdina války o Tróju, města na území dnešního Turecka, se v něm vrací domů do rodného Řecka. A právě strastiplná a dobrodružná cesta inspirovala šéfa olomouckého baletu k napsání libreta, v němž diváci kromě hlavního hrdiny a jeho posádky uvidí také boha Poseidona, nymfu Kalypsó či obra Polyméfa.

FOTOGALERIE: Na prkna Moravského divadla se vrací Odysseus

Představení je velkou příležitostí nejen pro děti, ale také představitele titulní role Odyssea, kterého ztvárňuje Lukáš Cenek. Sólista baletu Moravského divadla Olomouc navíc s dětmi pravidelně pracuje a na řadu představení i baletních soutěží je připravuje. Podobnou roli zastává také představitelka Odysseeovy ženy Pénelopy, kterou ztvárnila Sylva Pospíšilová. Demisólistka profesionálního souboru taktéž vede děti v Baletním studiu.


ČTĚTE TAKÉ: Český Michael Jackson nastaví 4 tváře v Hradci Králové


Milovníci baletu a řecké mytologie mohou představení zhlédnout v sobotu 7. dubna od 10 hodin v Moravském divadle v Olomouci. Vstupenky je ještě stále možné získat v pokladně divadla…

Ivo Heger,
(red.)

 

Komentáře