Sdílejte
Choroby mládí. Divadlo DISK. Zdroj: Divadlo DISK / Divadelní fakulta AMU

Praha – Divadlo DISK uvede poprvé 23. března drama Choroby mládí rakousko-německého autora Ferdinanda Brucknera, které tematizuje citové hledání mladých lidí a vztahovou i osobní krizi jedince ve společnosti, jejíž hodnoty spočívají neukotveně kdesi v prázdnu.     

Sedm postav žije jednu nekonečnou párty. Chystá se promoce a zásnuby. Kdo slaví a kdo zůstává stranou? A… kdo se baví? Někdo má až příliš blízko k sebevraždě.

Po první světové válce jsou v rakouské společnosti otřeseny všechny dosavadní hodnoty a skupina mladých studentů medicíny se snaží zorientovat v chaotické době. Každý z nich něco skrývá. Zmítají se v lásce i ve studiu, které nikam nevede, bojují s ideály, jimž nikdo z nich nevěří. Jakou cestu pro sebe nacházejí? Jak hluboké a zranitelné jsou city uvnitř semknutého kolektivu?

Dramaturgyně inscenace Barbora Hančilová vidí hru, jež byla napsána koncem dvacátých let minulého století, jako přiléhavou výpověď o současných problémech. „Dá se říct, že doba po první světové válce a současnost se v mnohém podobají, a to nejen nárůstem nacionálního cítění ve společnosti. Choroby mládí zobrazují mladou generaci, která je uvržena do určitého hodnotového chaosu, kde se pravidla a řád zastávaný předchozími generacemi proměnily a mladá generace si přitom nestačila zatím vytvořit hodnoty vlastní.“ To je i důvod, proč by postavy a jejich pocity mohly promluvit k dnešnímu divákovi. „Ve vztahové rovině hry tu najdeme přesně to, co každý student vysoké zažívá: přehnané ambice a rivalitu, stres ze zkoušek, rozchody a podvádění, utíkání se k alkoholu. A pod tím vším bublá určitá chorobnost – ať už jde vysloveně o deprese nebo manipulativnost, závislost na druhých nebo přehnané ambice,“ dodává Hančilová.

INFORMACE O INSCENACI

Překlad: Jaroslav Achab Haidler

Režie: Barbora Mašková
Dramaturgie: Barbora Hančilová
Scéna: Michaela Semotánová
Kostýmy: Polina Akhmetzhanova
Produkce: Martin Srba, Kristýna Sýbová, Vojtěch Rydlo

HRAJÍ STUDENTI 3. ROČNÍKU HERECTVÍ ČINOHERNÍHO DIVADLA
Martina Šindelářová, Sára Affašová, Barbora Poláchová, Michala Gatialová, Josef Honzík, Petr Jeřábek, Adam Langer

PEDAGOGICKÉ VEDENÍ

MgA. Juraj Deák                                                           
doc. Mgr. Jan Hančil
MgA. Jaroslava Šiktancová

Veřejná generální zkouška: 22. března 2018 v 11:00

Premiéra: 23. března 2018 v 19:30 v divadle DISK

Nejbližší repríza: 25. 3. 2018

Kristýna Šestáková ,
(red.)

Komentáře