Nové vozidlo...ilustrační foto. Zdroj: CC BY-SA 4.0 / AbriPix / Škoda Kodiaq (cropped photo)

Česko – Portál novinky.cz uvádí, že v českém registru neustále přibývá osobních aut. Jejich počet dosahuje již 5 774 milionu. Z toho vyplývá, že auto vlastní většina domácností. Jak je to však s koupí nových aut?

Novinky.cz píší, že nové auto si pořídila jen pětina Čechů. Zbytek jich vlastní ojeté vozy, které byly zakoupeny buď v bazaru nebo na inzerát.

To vyplývá z průzkumu finanční společnosti Cofidis.

Daný průzkum také odhalil, že za vysoká čísla prodejů nových automobilů vděčíme v ČR především firmám, které daná auta nakupují pro vlastní potřeby.

Pro šedesát procent lidí představuje koupě nového auta příliš velkou investici a podle třiceti procent dotázaných jde vyloženě o vyhozené peníze. Vždyť nové auto prakticky hned po zaplacení ztrácí minimálně pětinu své hodnoty a prudký pokles ceny pokračuje hlavně v prvních čtyřech až pěti letech. Poté lze zánovní auto získat i o polovinu levněji,“ cituje portál slova Cyrila Křůpaly, obchodního a marketingového ředitele Cofidisu.

Mohlo by se zdát, že od koupi nového auta Čechy odradí především jeho cena. Není tomu ale vždy tak. Portál uvádí, že 12 % dotazovaných Čechů vnímá ojetý vůz jako možnost k získání kvalitnějšího automobilu. Tedy lepší výbavu, vyšší třídu vozu či prestižnější značku, kterou by za danou částku u nového vozu nepořídili.

Jiní lidé se pro nákup ojetého vozu v autobazaru rozhodnou na základě doporučení rodiny. K dalším důvodům takového nákupu ale patří také větší výběr značek, barev a typů, kratší čekání i větší množství způsobů financování. A právě možnosti financování jsou při výběru auta důležitým kritériem až pro pětinu respondentů.

Kvůli spořivosti klientů však stárne vozový park. Průměrný věk motorových vozidel je v České republice kolem patnácti let,“ uvádí Křůpala. Tři pětiny lidí si vybraly automobil starší pěti let a vůz stářím 3-5 let si pořídilo celkem 24 %. Mladší vozy pak zakoupilo asi 17 % dotazovaných.

Za období leden-listopad 2018 bylo v Česku zaregistrováno celkem 246 771 nových osobních vozů. To je asi o 2 % méně, než tomu bylo loni. Počet dovezených ojetých vozů se však stále zvyšuje — byl zaznamenám růst o 5,1 % (166 822 automobilů). Průměrné stáří těchto vozů činí, podle portálu, 10, 3 roku. Více než polovina takových vozů je však ještě mnohem starší.

AAA Auto uvedlo, že v listopadu bylo na českém trhu ojetých vozů nabízeno celkem 122 961 automobilů. Jejich cena se pohybovala kolem 139 000 Kč a v průměru měla tato auta nejčastěji najeto 151 000 km.

Češi jsou národem chatařů a milovníků dovolené. Není tak překvapením, že nejčastější karoserií u aktuálně inzerovaných ojetých vozů je ve všech krajích kombi a druhou pozici si drží hatchback. Ten má zastoupení především ve vozech Škoda Octavia. Třetí nejpopulárnější variantou jsou cenově stále dostupnější SUV, tedy sportovně-užitkové vozy,“ cituje portál Karolínu Topolovou, generální ředitelku Aures Holdings.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře
  • TÉMATA
  • #novinky.cz
  • auto
  • autobazar
  • automobil
  • automobilka
  • automobilové závody
  • automoto
  • Češi
  • Česko
  • Cofidis
  • nové auto
  • novinka
  • spotřebitelé
Předchozí článekNadějný začátek, ale zase porážka. Slabí Češi nestačili ani na Švédy a končí opět poslední
Další článekV Praze se střílelo! Zraněná žena a muž bojující o život
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.