Sdílejte
Pražský Palác YMCA znovu v odboji. Foto: Palác YMCA

Praha  – Konspirační schůzky, tisk ilegálních časopisů a letáků, pomoc lidem v hledáčku gestapa i obsazení budovy oddíly SS. To vše zažil v době druhé světové války pražský Palác YMCA v ulici Na Poříčí 12. Hned po nacistické okupaci v březnu 1939 se sídlo této významné mládežnické organizace stalo jedním z center protinacistického odboje. Ten tu našel zázemí až do května roku 1942. Zásluhu na tom měl i Jaroslav Valenta, statečný sekretář YMCA, aktivní člen odboje a také nadšený propagátor basketbalu a dalších „amerických sportů“.

Příběh tohoto muže teď znovu ožívá ve filmu Zlatý podraz režiséra Radima Špačka. Filmaři v něm připomenou nejen Valentovo hrdinství, ale využijí i unikátní ymkařské prostory, které se zachovaly takřka nedotčené až do dnešních dnů: vedle fotogenické fasády Paláce a jeho jedinečné tělocvičny s klopenou běžeckou dráhou se tak ve filmu objeví také malebný Masarykův tábor v Soběšíně, kde se pod vlajkou YMCA dodnes pořádají populární letní tábory. Natáčení dramatického obsazení Paláce je naplánováno na 1. května, do Soběšína se štáb přesune od 7. do 11. května.

FOTOGALERIE: Pražský Palác YMCA znovu v odboji. Naštěstí jen ve filmu

JUDr. Jaroslav Valenta (1911-1942) se v odboji podílel na ilegálním rádiovém spojení s exilovou vládou v Londýně. Jako sekretář YMCA pomohl zachránit také legendárního Jana Smudka, nejhledanější osobu v tehdejším Protektorátu, jejíž napínavý osud inspiroval scenáristy slavného filmu Casablanca. Svůj vlastní život však Valenta obětoval. Po atentátu na Heydricha ho gestapo odhalilo, zatklo a krutě mučilo. Přesto při výsleších nepromluvil. Sám sebe zranil tak, aby nebyl schopný vypovídat, takže nacistům nezbývalo, než ho v říjnu roku 1942 v Mauthausenu popravit. Bylo mu teprve jednatřicet let.

Hrdina do dnešních dnů

Film Zlatý podraz ukazuje, jaký vliv měla Valentova odvaha i celá jeho osobnost na jeho svěřence. A také, že kluci z YMCA a pozdější basketbaloví mistři z roku 1946, na něj nikdy nezapomněli,“ říká jeden z autorů scénáře Jiří Závozda. A další spoluscenárista, Jakub Bažant, k domu dodává: „U hlavních hrdinů jsme ve filmu změnili jména. U Jaroslava Valenty jsme jeho celé jméno ve filmu zachovali.  Z piety, ale také z obdivu k jednomu z nejvýznamnějších odbojářů.“  Ve filmu ho hraje Stanislav Majer, o jehož obsazení rozhodlo mimo jiné právě jeho mužné charisma. Herec teď studuje historické prameny a kvůli roli shodil i svůj typický plnovous.

Je skvělé, že film Jaroslava Valentu opět připomene, protože je dodnes vzorem pro všechny ymkaře. Byl to zdatný organizátor, nadšený sportovec i statečný muž, věřící ve vyšší, nadosobní ideál, pro který žil a neváhal pro něj také zemřít,“ říká Petra Otřísalová, ředitelka Paláce YMCA. Vést mladé lidi prostřednictvím pozitivního osobního příkladu je ostatně přesně to, oč v YMCA, největší a nejstarší mládežnické organizaci na světě, vždycky šlo. „Spojení rozvoje těla, duše a ducha mládeže symbolizuje také znak YMCA v podobě červeného rovnostranného trojúhelníku,“ uvádí Petra Otřísalová.

Vůlí k vítězství

Film Zlatý podraz zachycuje také napínavé finále basketbalového mistrovství světa v roce 1946 ve Švýcarsku.  Podceňované Československo v něm porazilo favority z Itálie. Hráči v něm tehdy bojovali i za Jaroslava Valentu, který se jejich úspěchu nedožil. Před zápasem přísahali na malou dřevěnou krabičku převázanou trikolórou: ukrývala se v ní hlína z pankrácké věznice, kde byl jejich kamarád vězněn.

Palác na dobré adrese

Palác YMCA, který 1. máje promění ve filmovou lokaci, je šestipatrová, památkově chráněná budova z roku 1928. Palác postavený ve stylu moderního klasicismu podle návrhu architekta Eduarda Hniličky sloužil původně jako ubytovna pro mladé muže a stále si zachovává svoje architektonické přednosti. Veřejnosti tu slouží tělocvična s unikátní běžeckou dráhou s klopenými zatáčkami, kde trénovaly i slavné gymnastky Věra Čáslavská a Eva Bosáková. V provozu je také výtah typu páternoster a funguje tu například i mateřská školka rodinného typu. V suterénu je Sportcentrum s bazénem, saunou a posilovnou, v přízemí se nachází kavárna a také stylová restaurace s jedinečnými vysouvacími okny. Na zdejší dobré adrese v centru Prahy si dnes rády pronajímají kanceláře různé firmy a organizace a intenzívně se zde využívají také čtyři přednáškové sály. A své sídlo tu po svém znovuobnovení v roce 1990 opět našla organizace YMCA, věnující se dětem a mladým lidem.

Památku Jaroslava Valenty spolu s jeho dalšími kolegy z YMCA, kteří za svou činnost zaplatili během druhé světové války životem, tu dodnes připomíná pamětní deska umístěná v přízemí Paláce.  

Magdalena Bičíková, Jana Bryndová,
Palác YMCA, (red.)

Komentáře
Sdílejte
Předchozí článekFK Teplice VS FC Baník Ostrava. První domácí zápas jara je tu!
Další článekČeská zeď jménem Francouz a postup do semifinále. To dnes přinesl Pchjongčchang
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.