Autobus MHD ICOM, ilustrační foto. Zdroj: #modra-vlna.cz

Třebíč – Pro řidiče autobusu Petra Zimu začínala páteční směna jako každý jiný den. To ještě netušil, že na tento den do konce života nezapomene.

Pan Petr Zima, řidič MHD v Třebíči začínal v pátek ráno svůj druhý spoj. Vše probíhalo jako každý jiný pracovní den, než se za jeho zády ozval výkřik. Řidič na nic nečekal, ihned zastavil a běžel zjistit, co se stalo. V autobuse ležel cestující v bezvědomí. Zatímco ostatní opustili vůz, pan Zima na nic nečekal a volal záchranku. „Na šok nebyl čas, musel jsem okamžitě reagovat,“ popisuje dramatickou situaci řidič Zima.

Pod vedením dispečerky záchranné služby začal okamžitě s resuscitací cestujícího a pokračoval až do příjezdu záchranky. „Resuscitoval jsem asi deset minut. Než dojela záchranka, přišlo mi to jako věčnost. Bylo to náročné a na místě nebyl nikdo, kdo by mě vystřídal,“ pokračuje Petr Zima. Díky jeho rychlé reakci cestující z Třebíče přežil.  „Jde  o nejhorší zážitek v mém životě. Mám ale radost, že to dobře dopadlo,“ dodal řidič.

Jsme pyšní, že v našich řadách máme řidiče, kteří dokáží zachovat chladnou hlavu a profesionalitu nejen za volantem,“ řekla Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva.

Jako hrdina z akčního filmu si náš řidič nepřipadá. „Hrdina rozhodně nejsem. Poskytnutí první pomoci je povinnost a člověk by nad tím neměl přemýšlet,“ dodal Zima.

Řidičův čin oceňuje také manželka zachráněného, která zaslala děkovný dopis.


ČTĚTE TAKÉ: Záchranáři na Novojičínsku zasahovali u dvou osob zasažených kyselinou chlorovodíkovou
Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve středu 8. srpna u intoxikace kyselinou chlorovodíkovou na Novojičínsku. K dramatické události došlo ve Studénce, krátce po půl deváté ráno. Dvě ženy se intoxikovaly při úklidu bazénu. Čtěte více… << 

Petr Král, 
-red.)

Komentáře