Na snímku Vojtěch Filip (KSČM) Foto: © AFP 2018 / Radek Mica / #cz.sputniknews.com

Česko – Minulý týden předseda komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že za potlačení pražského jara nemůžou Rusové, čímž pobouřil českou politickou scénu a dostal se pod palbu kritiky. Nepodlehl však nátlaku kritiků a svůj názor hájí.

V nedělním rozhovoru pro britský list The Guardian předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip řekl, že za invazi v roce 1968 nemůžou Rusové, protože v sovětském Politbyru byl v té době jenom jeden etnický Rus a ten hlasoval proti vpádu.

Sovětský vůdce Leonid Brežněv byl původem z Ukrajiny. Většinu vojáků, kteří se vpádu zúčastnili, tvořili Ukrajinci,“ prohlásil.

Názor Filipa vyvolal bouřlivou reakci mezi vládními i opozičními politiky. Jeho výrok odsoudili takoví dinosauři české politiky jako Miroslav Kalousek a Jaromír Štětina.

Předseda KSČM však nepodlehl kritice a svůj názor si hájí. V rozhovoru s nezávislým novinářem Alimuddinem Usmani na otázku ohledně svého výroku pro britský list ještě jednou zopakoval, že Rusko za srpnovou invazi nemůže.

Není možné vinit Rusko, protože Rusko v té době bylo součásti Sovětského svazu a ten už neexistuje,“ řekl.

Podle Filipa je evidentní, že pravdu o roce 1968 mnozí lidé slyšet nechtějí a chtějí to používat jako politický argument proti KSČM.

„Máme jasné stanovisko, že vstup vojsk byl chybným krokem komunistických stran, protože jsme nedokázali diplomatickým úsilím, konsenzem dojít k tomu, že bývalé Československo zůstane trvalou součástí bývalého socialistického tábora, protože v bipolárním světě stabilitu udržoval právě jasný vztah těch dvou představitelů — Spojených státu amerických a Sovětského svazu,“ dodal.

Lídr komunistů zdůraznil, že bipolární svět skončil a nyní se nacházíme v jiné situaci, proto musíme hodnotit historické události podle toho, jak se opravdu staly, nikoliv jak se někomu dnes jeví — všechnu vinu svalit na Ruskou federaci.

Ruská federace v té době byla normální součástí Sovětského svazu, stejně jako Ukrajina, stejně jako Lotyšsko nebo Estonsko, stejně jako Arménie nebo Ázerbájdžán nebo další státy bývalého Sovětského svazu, čili vinit z toho Rusko je nesmyslné, a proto jsem to řekl,“ uzavřel.


ZE SVĚTA: Americká média prozradila, proč se Rusko nedá dobýt
Svět – Rusko, USA, Čína, Indie a Afghánistán jsou země, které se nedají dobýt. Myslí si to americký portál We are the Mighty, který se specializuje na vojenskou tématiku. 

V poslední době v řadě českých médií a u opozičních politiků dochází k propagandistickému posunu, že invazi v roce 1968 neprovedly armády pěti komunistických zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem na základě rozkazu Ukrajince Brežněva, ale Rusové. I když v případě zločinů nacismu je tomu přesný opak — v koncentračních táborech nevraždili Němci, ale nacisté, jednotky SS a Hitler.

#cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře