Sdílejte
Ester Ledecká na ZOH 2018 v Pchjongčchangu. Foto: © Sputnik/ Vladimir Astapkovič

Praha / ČR /  Pchjongčchang – Dvě zlaté medaile Ester Ledecké, jeden bronz Evy Samkové a k tomu řada předních umístění dalších reprezentantů. To je vizitka českých lyžařů a snowboardistů na XXIII. Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Zástupci Svazu lyžařů ČR se tak s třemi cennými kovy stali nejúspěšnější částí české olympijské výpravy.

Byli jsme svědky her, které změnily olympijskou historii nejen z českého, ale i z toho celosvětového pohledu. Ester Ledecké se povedla naprosto mimořádná záležitost, když jako první žena startovala na zimních olympijských ve dvou rozdílných sportech. Ještě unikátnější je, že oba tyto své závody dokázala vyhrát. Eva Samková zase přesvědčila, že dlouhodobě patří mezi nejlepší snowboardcrossové závodnice světa. Stát na stupních vítězů na dvou olympijských hrách v řadě je skvělý úspěch. Oběma patří hluboká poklona a velké poděkování za fantastickou reprezentaci České republiky,“ řekl prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

Mimo medailové pozice Ledecké a Samkové se řadě dalších českých závodníků podařilo v Pchjongčchangu dosáhnout na jejich osobní nejlepší umístění. „Chtěl bych poděkovat všem sportovcům a jejich doprovodu včetně trenérů, servismanů, lékařů a fyzioterapeutů. Olympijské hry byly vyvrcholením dlouhodobého cyklu náročných příprav a tréninku. Jsem si jist, že všichni do jednoho udělali maximum pro tu nejlepší reprezentaci České republiky na největší sportovní události světa,“ uvedl Sobotka.

Velice mě mrzí soudy některých médií, že jako svaz nepodporujeme nebo dokonce nechceme dostatečně podporovat naše reprezentanty. Nemáme ambice si nárokovat zásluhy a vyhlašovat, že olympijské medaile patří nám, je to individuální sport postavený na individuálních výkonech, my se závodníkům snažíme poskytovat co možná nejlepší zázemí. Pro zajištění podmínek, které by byly konkurenceschopné se silnými lyžařskými a snowboardovými státy, děláme maximum. Vzhledem ke státnímu financování SLČR a českého sportu obecně ale naše prostředky bohužel zdaleka nestačí. Reprezentantům i tak dáváme maximální možnou podporu z rozpočtu jednotlivých úseků a také možnost využít marketingová práva pro vlastní potřebu tak, aby si každý závodník mohl sehnat své osobní sponzory a ve spolupráci s předními marketingovými agenty zajistit dostatečné financování,“ řekl Sobotka.

Konkrétní příklad přidává na čerstvé dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké. „I přes naše omezené možnosti Ester podporujeme dlouhodobě. Přitom se rozhodně nedá mluvit o zanedbatelných částkách, každoročně Ester a jejímu týmu ze svazových prostředků přispějeme částkou v řádech milionů korun. Za minulý rok činila finanční podpora z prostředků svazu a Dukly a za pomoci ČOV více než 4,8 milionu korun. Do této částky navíc nejsou zahrnuty měsíční mzdy Ester a jejích trenérů,“ popsal prezident SLČR.


PSALI JSME: Tak kdy už pustí na led tu Ledeckou? Internet slaví historické zlato české sportovkyně


Zástupci Svazu lyžařů ČR, kterých do jihokorejského Pchjongčchangu odcestovalo celkem 36, znovu tvořili nejpočetnější část české olympijské výpravy. Svaz zahrnuje osm odborných úseků, z toho šest olympijských. Každý z těchto úseků je přitom co do velikosti členské základny srovnatelný s jinými svazy. „Je potřeba, aby si toto uvědomil stát při přerozdělování prostředků. Navíc musíme brát v potaz ohromnou finanční náročnost našeho sportu. V současných poměrech bohužel reálně nemáme dostatek financí na to, abychom mohli stoprocentně zajistit přípravu našich reprezentantů. A už vůbec nemluvím o penězích na investice a údržbu do sportovní infrastruktury,“ řekl Sobotka. „S velkou nadějí očekáváme další kroky pana Milana Hniličky, který má naši plnou podporu a rozumí problémům sportovních svazů v této zemi,“ dodal.

Tomáš Haisl,
Svaz lyžařů ČR / Czech Ski Association
(redakce) *

Komentáře