Přívalové deště zaměstnali hasiče ve Středočeském kraji - aktuálně. BREAKING NEWS. Autor: HZS SčK / redakce ZE

Beroun/Praha-západ/Příbram – Pro Středočeský kraj byla ve středu 28. června ČHMÚ vydána výstražná informace m.j. na vydatný déšť. Ve čtvrtek byla na základě nočního vývoje tato informace upřesněna výstrahou na extrémní srážky s extrémním (nejvyšším) stupněm nebezpečí pro okresy Beroun, Praha – západ a Příbram. Zejména v okrese Praha – západ byla předpověď přesně naplněna. Středočeští hasiči zasahovali u několika stovek událostí.

 

Ve čtvrtek od půlnoci do 16:00 hod. řešili hasiči 220 mimořádných událostí. Z toho téměř polovina jich byla na okrese Praha – západ. Nejvíce komplikací přinesl déšť ve městě Černošice, kde hasiči zasahovali u více než 50 událostí (toto číslo zatím není konečné).

V Černošicích bylo nejnáročnější čerpání vody z mnoha míst (zejména šlo o rodinné domy a chaty), hasiči se zde také podíleli na evakuaci základní školy, kde voda vnikla do opravovaných základů a dále, spolu s drážními hasiči, zasahovali u sesuvu podmáčené půdy na rychlíkovou trať č. 171 z Prahy na Beroun. Do města a jeho nejvíce zasaženého okolí bylo na pomoc již zasahujícím jednotkám, mimo poplachový plán, dočasně přesunuto 11 jednotek dobrovolných hasičů (například z Dobříše, Říčan a Mnichovic), dále také speciální nákladní automobil Tatra T815-7 s výškou brodění 1,5 metru ze stanice Benešov, smykem řízený kolový nakladač ze stanice Mělník a univerzální dokončovací stroj ze záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

Zásah Středočeských hasičů při velkých přívalových deštů. Autor: HZS SčK

Druhým, nejvíce zasaženým okresem, bylo Kladno. Zde jednotky hasičů vyjížděly na čerpání vody ze sklepů, preventivně působily proti stoupající vodě v Kladně, Stehelčevsi a na dalších místech. V Lidicích a Kladně zachraňovaly posádky vozidel, které uvízly v lagunách, jenž se na vozovkách vytvořily.

ZÁSAH ZÁCHRANÁŘŮ: Muže na Opavsku napadl a zranil býk

U všech těchto událostí ve Středočeském kraji zasahovalo do 16. hodiny celkem 224 jednotek hasičů s celkem 266 vozidly. Směna sloužící na operačním středisku byla navýšena o 7 příslušníků na celkový počet 17 osob. Po 16. hodině začaly srážky ustávat a situace se velmi pomalu vrací do normálu.

AKTUÁLNĚ: V 18:00 hodin je ve Středočeském kraji řešeno 25 mimořádných událostí.

Mapa srážek, ČHMÚ. Zdroj: HZS SčK.

Autor: 
Jaroslav Gabriel
– tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Komentáře
  • TÉMATA
  • hasiči
  • hasičina
  • počasí
Předchozí článekStrážníci se v Brně postarali o lékařskou péči pro epileptičku, která si nevzala léky
Další článekJDOU PŘÍKLADEM: Mistři bojových sportů nemají brzdu
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.