Policie (Ilustrační snímek) Autor: JB - ZprávyExtra.cz

BEROUN / Podezřelý muž z vraždy v Davli u Prahy je ve vazební věznici, v případě odsouzení mu hrozí až 18 let vězení. Podle kriminalistů se muž podílel také na loupežném přepadení seniorek, které se odehrálo koncem ledna v Berouně-Závodí. Do vazby poslali kriminalisté i spolupachatele loupežného přepadení. ZprávyExtra.cz o tom informovala berounská mluvčí policie Marcela Pučelíková. Za loupežné přepadení mužům hrozí až 12letý pobyt ve vězení.

„Berounským kriminalistům se po několika měsících usilovné práce podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo dne 21. ledna 2016 v Berouně, Závodí,“ informovala policejní mluvčí Pučelíková.

Právě 21. ledna dva maskovaní pachatelé násilným způsobem vnikli do rodinného domu (celá zpráva), kdy rozbili vchodové dveře. Jeden z nich poté pod pohrůžkou namířené střelné zbraně držel dvě seniorky v rohu jedné z místností a to do doby, kdy druhý z pachatelů prohledal celý rodinný dům. Z domu odcizili šperky a finanční hotovost. Oba dva muži byli maskováni černou kuklou a mluvili česky. Před odchodem z domu navíc polili některé místnosti čistícími prostředky, aby znehodnotili případné stopy. Obě seniorky pak zabarikádovali v místnosti toalet, aby nebyly schopné okamžitě přivolat pomoc a aby získali čas k útěku. „Při přepadení naštěstí nedošlo ke zranění ani jedné z žen, avšak psychická újma z takto otřesného zážitku v nich přetrvává dodnes,“ uvedla Pučelíková.

V momentě, kdy se ženám podařilo překonat zabarikádované dveře, si prostřednictvím tísňové linky 158 přivolali na místo policisty. Ti okamžitě zahájili pátrání po neznámých pachatelích v širokém okolí, na místě zajistili důležité stopy a začali rozplétat tento zavrženíhodný případ.

„V průběhu vyšetřování docházelo k postupnému vyhodnocování všech zajištěných stop a poznatků. Kriminalisté tak byli na stopě třem podezřelým. Na dva pachatele, kteří provedli samotné loupežné přepadení, totiž čekal jejich spolupachatel a to v zaparkovaném vozidle nedaleko od samotného místa činu,“ pokračuje Pučelíková.

Díky těmto zjištěným poznatkům provedli kriminalisté v nedávné době realizaci celého případu. Za součinnosti kolegů ze zásahové jednotky Středočeského kraje zadrželi dva z pachatelů. Třetí z nich byl zadržen středočeskými kriminalisty, neboť kromě výše uvedeného loupežného předaní má na svědomí také vraždu, ke které došlo minulý týden v Davli u Prahy (celá zpráva). „Za tento zločin je v současné době trestně stíhán. Bližší podrobnosti k případu vraždy jsou tudíž v kompetenci krajských kriminalistů,“ dodává Pučelíková.

Při provedení několika policejních domovních prohlídek byly nalezeny zbraně, i přesto, že ani jeden z mužů není držitelem zbrojního průkazu. „Zajištěné zbraně budou podrobeny znaleckým expertízám. Dále budou kriminalisté zjišťovat, zda tyto zbraně nebyly použity k páchání jiné trestné činnosti. Kromě zbraní byly rovněž zajištěny komponenty sloužící k výrobě omamných a psychotropních látek, které budou rovněž podrobeny zkoumání,“ dodala Pučelíková.

Kriminalisté dále prověřují, zda se tato trojice nedopustila i jiných trestných činů. V současné době jsou všichni tři obviněni z trestného činu loupež a jeden z nich ze zločinu vraždy, stíháni jsou vazebně.

„V minulosti se již dopouštěli trestné činnosti, převážně majetkového charakteru. Dva z nich se dokonce již dobře znají z pobytu ve výkonu trestu odnětí svobody,“ zakončila Pučelíková.

Komentáře