Sdílejte

Česko – První česká boat movie Do větru, debut režisérky Sofie Šustkové, vznikl jako nezávislý projekt mladých tvůrců. Pro svůj snímek si vybrali generační téma kam dál “plout“ životem a hledání odpovědí na otázku, jakou podobu a limity má osobní svoboda. To vše zarámovali do neobvykl&eac ute;ho m ilostného příběhu, který se odehrává na palubě malé plachetnice v Řecku. Hudbu přímo pro film složil Mikoláš Růžička z kapely Piano a Republic of Two, houslové party zahrála Jenovéfa Boková. 

Synopse: 

Příběh tří mladých lidí odehrávající se během letní plavby kolem řeckých ostrovů.

Nespoutaní sourozenci Matyáš (Matyáš Řezníček) a Natálie (Jenovéfa Boková) se plaví jako posádka plachetnice, na jejíž palubu přistoupí syn majitele lodi dokumentarista Honza (Vladimír Polívka). Postupné sbližování Natálie s Honzou naruší dokonalé soužití sourozenců a na povrch začínají vyplouvat skutečnosti, které ukáží jejich bezstarostnou jízdu v docela jiném světle. Neobvyklý milostný trojúhelník odehrávající se v atraktivním jachtařském prostředí přibližuje prostřednictvím hlavních hrdinů touhy a obavy současné mladé generace. Debutující režisérka Sofie Šustková natočila s mladým štábem svou generační v&y acute; po věď na omezeném prostoru plachetnice v širém moři a na malebných ostrůvcích Severních Sporád.

VIDEO: Do větru 2018 trailer

Do větru 2018´ trailer / @zpravyextra.cz

HERCI

Honza: Vladimír Polívka

Natálie: Jenovéfa Boková

Matyáš: Matyáš Řezníček

 

TVŮRCI

REŽIE: Sofie Šustková

Námět a scénář: Sofie Šustková

Dramaturg scénáře: Jiří Blažek

Producent: Michal Nýdrle, Cartel s. r. o. a Lucie Gorovoj

Koproducenti: i/o post, Beep

Kamera: Jan Pivoňka

STŘIH: Michal Reich

ZVUK: Lukáš Moudrý

HUDBA: Mikoláš Růžička

KOSTÝMNÍ VÝTVARNICE: Aneta Grňáková

UMĚLECKÁ MASKÉRKA: Renee Vidourková

PRODUKCE: Bára Peroutková, Elena Chvojková

 

O  VZNIKU FILMU

Štáb na lodi, při natáčení traileru k filmu Do větru. Zdroj: dovetru.com / Lucie Gorovoj, Producent *

První česká boat movie Do větru, nezávislý režijní i autorský debut režisérky Sofie Šustkové, vstupuje do českých kin 5. dubna. Do hlavních rolí filmu odehrávajícího se na plachetnici v Řecku obsadila Šustková Vladimíra Polívku, Matyáše Řezníčka a Jenovéfu Bokovou. Film se natáčel jako nezávislý projekt mladých tvůrců na palubě lodi v okolí Severních Sporád. Pro svůj snímek si tvůrci vybrali generační téma ve smyslu hledání cesty, kam dál plout životem, a odpovědí na otázku, jakou podobu a limity má osobní svoboda. Ty zarámovali do neobvyklého milostného příběhu točícího se kolem vztahového trojúhelníku dvou sourozenců a jednoho kamaráda. Scénář se vyvíjel pět let a fakt, že se natáčení bude odehrávat z větší části na palubě plachetnice, přiměl autorku i štáb strávit dlouhou dobu na moři. Hudbu k filmu složil Mikuláš Růžička, houslové party si zahrála Jenovéfa Boková. Producentem filmu je společnost Cartel, koproducentem i/o post a Beep a do distribuce film uvede A-company Czech.

Režisérka Sofie Šustková je z generace narozené kolem listopadu 1989, a právě z tohoto důvodu se ve svém debutu rozhodla zabývat tématem svobody.

Já a moji vrstevníci od dětství posloucháme, jaké máme štěstí, že vyrůstáme ve svobodném světě, že můžeme dělat vše, co nás napadne. Filmem chci divákům přiblížit, jak s tím žijeme a jaké varianty a limity má naše hledání svobody a s jakými otázkami se potýkáme jako mladá generace na počátku dospělého života,“ říká režisérka příběhu, který se odehrává uprostřed léta na plachetnici v Řecku. Loď přitom nebyla vybrána náhodně, neboť je pro samotnou režisérku také metaforou touhy po svobodě. „Plachtění vnímám jako vášeň a naplnění touhy po volnosti. Pro mne je plavba na širém moři, na přídi lodi, tím nejintimnějším spojením se svobodou,“ vysvětluje Sofie Šustková. Příběh je podle ní jakýmsi zjednodušeným zrcadlem světa její vlastní generace, kde smysl života některých jejích vrstevníků tkví v neustálém hledání či užívání si pomyslné svobody. Právě na tento fenomén chce svým filmem poukázat. „A jako ke svobodě patří moře a vítr, tak k mládí patří láska, takže Do větru je také film o lásce. Není to akční film, plyne tak, jak plyne, v rytmu léta, moře, slunce a prožitku,“ uzavírá Šustková. Hlavní roli dokumentaristy Honzy, který přijíždí na prázdninový týden natáčet život na řeckých ostrovech na loď svého otce, se ujal Vladimír Polívka. Po jeho boku se v roli skippera a suverénního jachtaře objeví Matyáš Řezníček a jeho oddanou introvertní sestru, která trávila dosud většinu samotářského života hraním na housle, hraje Jenovéfa Boková. Herecké obsazení doplnili čeští i řečtí neherci, moře, slunce, vítr a v neposlední řadě plachetnice Nefeli.

Specifické bylo i samotné natáčení filmu, které probíhalo z větší části na moři a na palubě plachetnice. „Ostřílení filmaři na nás koukali jako na blázny a tvrdili, že takový projekt nejde realizovat, neboť se prý jachtařské filmy točí z velké části na greenscreenu. Ale já chtěla natáčet přímo na moři, abychom my i diváci nepřišli o ten prožitek, o autenticitu,“ vzpomíná režisérka Sofie Šustková. Před natáčením herci prošli důkladnými hereckými zkouškami, a protože ani jeden z nich nikdy nebyl na plachetnici, museli absolvovat tréninky jachtingu na Orlíku. Součástí štábu byli i skippeři, kteří lodě na moři řídili. „Bavilo mne, že roli řešíme opravdu důkladně a že ta přípravná fáze spojená s jachtingem byla hrozně poctivá. Bez ní bychom asi film nenatočili,“ říká o své roli suverénního bratra introvertní houslistky Matyáš Řezníček. Natáčení probíhalo ve dvou etapách, v létě roku 2016 a na jaře 2017. Hlavní etapa natáčení na lodi s pětadvacetičlenným štábem a herci trvala měsíc. Celé natáčení je založené na jedné kameře a třech hercích. Paluba plachetnice je malý, velmi omezený a vratký prostor, který určoval zejména způsob snímání filmu. „Natáčení bylo hodně intenzivní, celý měsíc jsme spolu žili, pracovali, bydleli, jezdili na lodích. Člověk neměl kam utéct, dát si pauzu,“ vzpomíná Vladimír Polívka.

Štáb při natáčení traileru k filmu Do větru. Zdroj: dovetru.com / Lucie Gorovoj, Producent *

Štáb byl připraven na pobyt na moři, vedro a mořskou nemoc. „Výhodou malého štábu mělo být i to, aby si ho pokud možno nikdo moc nevšiml,“ říká režisérka Sofie Šustková. „Nevýhodou pak byl fakt, že nám v cizině chybělo obvyklé zázemí, když se něco porouchalo, a také nebylo možné nikoho ze štábu vystřídat. Od začátku projektu se předpokládalo, že film bude low budget, že si většinu věcí dovezeme a vše zajistíme v Řecku sami, protože jinak by se asi nezrealizoval,“ dodává režisérka. Štáb čekaly fyzicky a technicky náročné scény, protože na moři se vše rychle mění, herce zase potrápily houfy obřích medúz, mezi kterými se museli koupat, ostré slunce, které museli přetrpět. „Tohle byl opravdu punk a dneska na to vzpomínám s velkou nostalgií, paradoxně se mi zdá, že to bylo přínosné, točit v takových podmínkách,“ vzpomíná Matyáš Řezníček. Režisérka s kameramanem Janem Pivoňkou a s dalšími členy štábu byli před natáčením na plachetnici na obhlídkách. Každý člen štábu si musel dopředu vyžádat techniku a nebylo možné ji během realizace doplňovat nebo měnit. Kameraman i režisérka museli zvolit co nejjednodušší formu natáčení. „Nebyl čas na složité kamerové přesuny a změny kompozice,“ říká kameraman Jan Pivoňka. „Navíc jsme museli na rozhoupané palubě jistit techniku, bojovali jsme s místem, museli jsme brát v úvahu to, že světlo se na moři rychle mění. Stávalo se, že zvukaři leželi skrčení na přídi a maskérka s kostymérkou se pohupovaly v gumovém člunu vedle lodi,“ dodává Pivoňka. Plánované dotáčky proběhly na jaře 2017. Tam už se zúžený sedmičlenný štáb přesunul bez herců, a ze dvou lodí, na kterých i bydlel, dotáčel atmosféru současného Řecka. „Další fází dramaturgie film prošel ve střižně, kde jsme se spolu s trpělivým a talentovaným střihačem Michalem Reichem prokousávali velmi komplikovaným materiálem,“ uzavírá režisérka.


ZAUJALO NÁS: Legendární herec Jan Tříska “ožil“ díky unikátnímu obrazu! Odhalili ho Moskalyková, Přeučil i Slováček


Hudbu pro film složil Mikuláš Růžička z kapely Piano a Republic of Two. Skládal přímo pro film, a dokonce napsal i jednu skladbu, kterou nazpívala sama režisérka. Producenty filmu Michala Nýdrleho a Lucii Gorovoj, kteří oba milují jachting, uchvátila v počátcích realizace právě možnost natáčet v reálném prostředí. Obrazovou postprodukci zajistilo studio i/o post, zvukovou postprodukci studio Beep. Dokončení filmu pomohla i sbírka na Hithitu. Do distribuce film uvede A-Company Czech s. r. o. dne 5. 4. 2018. Předtím bude snímek uveden v předpremiéře na Febiofestu 19. 3., kde se objeví v programové sekci Central park.

Simona Šustková,
dovetru.com

(red.) *

Komentáře