Silný vítr v regionech. Hasiči likvidují polámané stromy. Ilustrační foto. Autor: archiv Hasiči Meziboří (redakce)

Česko – Profesionální i dobrovolní hasiči v celé republice zasahují u zvýšeného počtu spadlých stromů, předpověď meteorologů se nemýlila. Napříč Republikou foukal velmi silný vítr, který kácel stromy i trhal střechy domů. Na mnoha místech byla i omezena doprava nebo zcela neprůjezdné silnice.

Olomoucký kraj

Profesionální i dobrovolné jednotky v Olomouckém kraji od včerejší 22. hodiny 29. října vyjíždějí ke zvýšenému počtu technických události. V drtivé většině se jedná o spadané stromy na komunikacích. Nárůst výjezdů v průřezu všech pěti okresů evidujeme od čtvrté hodiny ranní 30. října. Nejvíce co do počtu řešených výjezdů se jedná o okresy Olomouc, Šumperk a Prostějov. V součtu událostí k aktuálnímu času (7:00 hod.) se jedná o téměř 40 výjezdových aktivit. Informoval o tom krajský mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

V detailovém rozboru nejvíce hasiči likvidují pomocí motorových pil popadané stromy na komunikacích, zde počtem výjezdů převazuje hlavně okres Olomouc. Několik událostí spojených s popadanými stromy řešili hasiči také na Šumpersku a Jesenicku. Menší počet cp co do počtu likvidací stromů evidujeme také na Prostějovsku a Přerovsku. (Celková čísla za okresy uvedeme v průběhu dne).

Komplikace se nevyhnuli také železniční přepravě, spadený strom do kolejiště si vyžádal omezení provozu u Starého Města na Šumperku. Spadené dráty elektrického vedení a součinnost s hotovostní službou energetiků řešili hasiči na Přerovsku ve Staré Vsi, jednalo se o utržené dráty u rodinného domku. Obdobný případ s hrozícím nebezpečím porušení elektrického vedení řešili hasiči v Lošticích, jednalo se o zavěšený strom v drátech vysokého napětí.

Hasiči přímo v Olomouci řešili na třech místech uvolněné plechové krytiny, v brzkých ranních hodinách zasahovali na ulici Jílová, zde zajistili několik plechů. V místě došlo také k rozfoukání tepelné izolace. Druhá z výčtu událostí a opět střešní plechové tabule zajišťovala profesionální jednotka na ulici Lafayettova v bývalém pivovaru. „Poslední do trojice výjezdů patří uvolněný plech na ulici Hlušovická v Olomouci Černovíře. V jednom případě došlo také k uvolněným plechům v Žerůvkách (Bystročice) na Olomoucku. Zde hasiči zajistili část krytiny na čerpací stanici. Uvolněné padající tašky z domu zajišťují aktuálně hasiči v Uničově na ulici Hrdinů,“ upřesnil Hošák.

Podrobnosti k dalším mimo stromovým běžným událostem shrneme v následující zhruba další hodině-dvouhodině. V ostatních případech se jedná o likvidaci spadených stromů, bez zranění či poškození majetku (číslo dosahuje již zmíněnou 40tku.). K těmto událostem jde souhrnně popsat odklizení pomocí motorových pil a rychlé uvedení zpět do běžného režimu v průjezdnosti či průchodnosti komunikací a chodníků,“ doplnil mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Královéhradecký kraj

Od pondělního odpoledne do dnešního rána zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným větrem u 30 událostí. Nejvíce práce mají jednotky na Hradecku, Rychnovsku a dále na Trutnovsku. Pár případů jsme zaznamenali také na Jičínsku a Náchodsku.

O hasičských výjezdech a událostech v královéhradeckém kraji informovala aktuálně redakci serveru #zpravyextra.cz tisková mluvčí hasičů
Martina Götzová s tím, že vůbec nejčastěji odklízejí hasiči popadané stromy přes komunikace, ale poskytují technickou pomoc i v dalších případech. V průběhu dne se dají očekávat další zásahy v souvislosti s odstraňováním následků silného větru.

Nárůst událostí jsme zaznamenali už v dnešních ranních hodinách, a to především na Hradecku. Například profesionální hasiči z Nového Bydžova a Chlumce nad Cidlinou zasahovali u dopravní nehody u obce Kratonohy na Novobydžovsku, kde se vlivem silného větru převrátil vlek nákladního automobilu.

Silnice I/11 je nyní uzavřena a došlo také k poškození zábradlí mostku. Předpoklad uzavření komunikace je cca do 8:00 hod. (může se změnit). K dalšímu převrácenému nákladnímu vozidlu vyjeli krátce po 6:00 hod. profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové-Pražská, a to k obci Libišany. Nehoda se stala u nájezdu na dálnici D11,“ upřesnila Götzová.

V Hradci Králové také ráno hasiči ukotvili uvolněný stan, který se pohyboval na Pražské třídě nebo u Muzea východních Čech odstranili uvolněné oplechování, které bránilo v průjezdu vozidel.

V noci byli v pohotovosti především hasiči na Trutnovsku a Rychnovsku, jen v okolí Špindlerova Mlýna zasahovali místní hasiči během nočních hodin třikrát, odstraňovali popadané stromy z komunikací,“ doplnila 
Götzová.

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. Od pondělního podvečera do úterní páté hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u více než 130 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Informovala o tom krajská mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová.

Do Věže na Havlíčkobrodsku byli hasiči před půlnocí přivoláni k utržené střeše rodinného domu. Část střechy skončila na vozovce. Z vozovky střechu hasiči odklidili a místo události technicky zabezpečili.

Obdobný případ řešili také hasiči v ulici Znojemská v Jihlavě. I tady silný vítr poškodil střechu na domě.

Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob,“ doplnila Musilová.

Pardubický kraj

Varování Českého hydrometeorolo­gického ústavu se vyplnilo. Pardubický kraj zasáhl v noci z pondělí 29. října na úterý 30. října velmi silný vítr s nárazy až kolem 90 km/h.

Hasiči v celém kraji se opravdu nezastavili. Od pondělní 19 hodiny do úterní sedmé hodiny ranní hasiči vyjížděli ke 151 událostem v souvislosti se silným větrem. Sdělila aktuálně k hasičským zásahům v Pardubickém kraji Vendula Horáková.

Jednalo se zejména o popadané stromy a polámané větve, které hasiči rozřezávali pomocí motorových pil.

V Hlinsku Srní hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení. Energetici hasičům museli vypnout elektrický proud. Auto z koryta řeky vytahovali v noci hasiči na Svitavsku. Řidička pravděpodobně neutrpěla zranění. Hasiči vozidlo z koryta řeky vytáhli pomocí jeřábu. Hasiči mnohdy v průběhu likvidace spadlého stromu na vozovku byli sami v ohrožení, když jim například v Hlinsku Srní spadlo hned několik stromů za hasičské auto,“ upřesnila. Hasiči odstraňovali ve 3 hodiny ráno i kolizi kamionu, který v Lázních Bohdanči najel na ulomenou spadlou větev. „Událost se obešla bez zranění. Zhruba o hodinu později najel v Lázních Bohdanči osobní vůz Škoda Octavia do spadlého stromu. V Chrudimi hasiči likvidovali požár trafostanice,“ doplnila mluvčí hasičů.

V Hlinsku zajišťovali hasiči střechu objektu, která hrozila pádem. V Chroustovicích spadlo několik stromů i sloup elektrického vedení. Hasiči museli odstřihnout dráty elektrického vedení a sloup položili na zem.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje doporučuje v době silného větru omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry,“ doplnila k událostem z Pardubicka mluvčí krajských haisčů.

Hasiči i nadále odstraňují následky silného větru.

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od půlnoci, do 6:30 hodiny ranní 30. října k třinácti zásahům kvůli silnému větru. Hasiči odstraňovali spadlé větve a stromy většinou z komunikací. Nejvíce událostí – 10, bylo hlášeno v okresu Děčín. Informoval o tom dnes krajský mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

Jednotky hasičů vyjížděly do ústeckého Sněžníku, Studánky, Varnsdorfu, Dolní Chřibské, Lísky, Rumburku a Dolního Podluží. Šlo o stromy na silnicích a v jednom případě na železniční trať u Rumburku a na dráty vysokého napětí v Jetřichovicích,“ upřesnil krajský mluvčí hasičů.

V okresu Ústí nad Labem zasahovaly jednotky třikrát, a to v Ústí nad Labem – Všebořicích a Knínicích.

Jeden strom odstraňovali hasiči z vozovky i v Úštěku,“ doplnil k událostem v Ústeckém kraji tiskový mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Zlínský kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděly dnes v noci jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů k několika desítkám případů popadaných stromů a poškozených střech. Uvedl krajský mluvčí zlínských hasičů Pavel Řezníček.

První výjezd zaznamenalo krajské operační středisko ve 22:47 hodin. Od této doby do 7:00 hodin ráno se jednalo celkem o 50 případů popadaných stromů na komunikace a železnici. V několika případech hasiči zajišťovali také uvolněné plechy a poškozené střechy domů.

Mezi nejsložitější zásahy lze zařadit poškozenou střechu v obci Napajedla na Zlínsku, kde došlo vlivem silného větru k uvolnění plechové krytiny o rozměru asi 10×10 metrů a následného poškození komína. Hasiči museli část střechy demontovat. Zbylé asi dvě třetiny plochy provizorně zajistili,“ upřesnil Řezníček.

K dalšímu netradičnímu případu došlo v Brumově-Bylnici, kde krátce po osmé hodině ranní došlo k pádu stromu na projíždějící automobil. Řidiči byla poskytnuta první předlékařská pomoc a po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byl předán do její péče. Hasiči strom odstranili a místo předali policii.

Od sedmé hodiny ranní profesionální i dobrovolné jednotky stále vyjíždějí k popadaným stromům a poškozeným střechám. V čase 7:00 – 9:00 hodin se jedná o dalších 29 událostí stejného typu,“ doplnil aktuálně mluvčí hasičů.

V souvislosti se silným větrem a hasičskými zásahy nyní, připravujeme i události z další regionu Republiky.  

-jb, (-red.)

Komentáře