Snímek z předloňského mohutného požáru v areálu chemičky. Autor: Honza Vraný

Mostecko/Záluží – Už jsou to dva roky, kdy 13. srpna 2015 došlo v ranních hodinách k výbuchu a následnému rozsáhlému požáru etylenové jednotky litvínovské chemičky. Před devátou hodinou ranní se tehdy ozvaly nejprve dvě mohutné exploze a poté vypukl velký požár, po kterém začal hořet zásobník s propylenem v areálu litvínovské chemičky Unipetrol. Naštěstí nebyl nikdo ze zaměstnanců chemičky vážně zraněn. To se ale nedá říct o zasahujících hasičích.


Někteří z nich skončili v péči záchranné služby a posléze v nemocnici. Chemičku i celé okolí policisté tehdy okamžitě evakuovali. Škody se vyšplhaly na více než čtrnáct miliard korun.

Do bezpečí tehdy muselo kvůli požáru nuceně na tisíc lidí. Na místě postupně zasahovalo celkem 43 hasičských profesionálních, podnikových i dobrovolných jednotek, z celého kraje, tedy skoro 500 hasičů a vyhlášen byl nejvyšší, tedy zvláštní stupeň poplachu. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu až okolo třetí hodiny odpolední.

V péči lékařů po dobu několika denního zásahu skončilo několik zasahujících hasičů. Záchranná služba tehdy evidovala několik případů vyčerpanosti a dehydrování u čtyř hasičů. Další hasiči byly poté ošetřeni v nemocnici. Někteří z nich utrpěli takzvané parotrauma, tedy protržení bubínků. Kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu tak dokonce několik hasičů posléze přišlo o práci.

Exploze a následný požár opakovaně uzavřel na několik dní i tramvajovou dopravu mezi Mostem a Litvínovem. Policisté dokonce nechali z bezpečnostních důvodů uzavřít i silnici I/27 z Litvínova do Mostu a stála také vlaková doprava.

Kriminalisté, kteří téměř deset měsíců požár v chemičce vyšetřovali, nakonec obvinili dva zaměstnance Unipetrolu. Za obecné ohrožení jim hrozí až osm let vězení.

„Obvinili jsme dva zaměstnance, viníme je z obecného ohrožení z nedbalosti, porušili důležitou povinnost a způsobili škodu velkého rozsahu,“ řekl před rokem novinářům Zbyněk Dvořák, náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

„Policisté provedli celkem 150 výslechů, ze kterých postupně vyplynulo zjištění, že nebyly dodrženy stanovené postupy v souladu s vnitřním havarijním plánem,“ řekl vyšetřovatel Jiří Vopravil. A právě to je kladeno za vinu dvěma zaměstnancům, kteří kvůli své nedbalosti nespustili parní a vodní clony, které by zabránily výbuchu a požáru po prvních hlášených problémech, kdy se kolonou šířil propylenový mrak. Operátoři etylenové jednotky potom už nebyli schopni odvrátit havárii.

„Obvinění tak museli vědět, že jejich jednání může vést k takovému následku, ale spoléhali, že se tak nestane,“ uvedl před rokem k události kriminalista Zbyněk Dvořák.

Společnost Unipetrol přišla kvůli mohutnému požáru o více než čtrnáct miliard korun. Vedení firmy si ale za svými zaměstnanci stojí a jakoukoliv vinu či zanedbání proto odmítá.

Šlo o největší průmyslovou havárii v České republice za poslední desítky let.

V čínské provincii Šan-tung vybuchla chemická továrna

 

Autor: Honza Vraný

Komentáře
  • TÉMATA
  • chemička
  • hasiči
  • havárie
  • IZS
  • průmysl
Předchozí článekÚspěšný vstup na ruský trh! Devátý DinoPark otevřen!
Další článekTURISTIKA: Značkaři mění přes léto na trasách v Ústeckém kraji značení
ZprávyExtra.cz, je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.