Vážná nehoda ochromila provoz na plzeňské dálnici před Prahou. Foto: HZS Středočeského kraje

Praha – Všechny složky Integrovaného záchranného systému spolu s leteckou záchrannou službou musely zasahovat, u vážné dopravní nehoda zahraničního autobusu, kamionu a dodávky na 1. kilometru dálnice D5 u obce Chrášťany ve směru do Prahy. Nehoda si vyžádala uzavírku dálnice a zranění osob.

O nehodě informoval Petr Svoboda z oddělení IZS hasičů Středočeského kraje s tím, že zájezdový autobus byl plně obsazený a byl zde předpoklad většího počtu zraněných osob, vyslal operační důstojník k události jednotky profesionálních hasičů ze stanic Beroun a Kladno a jednotku sboru dobrovolných hasičů Rudná. V rámci mezikrajské výpomoci byl o pomoc požádán Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy, který k nehodě vyslal dvě družstva ze stanic Petřiny a Smíchov.

Vzhledem k tomu, že se nehoda stala v úseku s obousměrným omezením provozu, měly jednotky velký problém se k havarovaným vozidlům vůbec dostat. Jako první se na místo dostavila jednotka z Prahy, která zastavila v opačném směru. Velitel jednotky při průzkumu zjistil, že v autobuse cestovalo 32 osob, z nichž jedna na sedadle průvodce byla zaklíněna s nutností vyproštění za použití hydraulického nářadí. Následně byla zraněná osoba letecky transportována do pražské nemocnice v Motole.

Při nehodě se v autobuse zranili další čtyři cestující – dva byli pozemní cestou převezeni do Ústřední vojenské nemocnice a dvěma ošetřili drobné oděrky zdravotničtí záchranáři na místě. Hasiči provedli u havarovaných vozidel protipožární opatření a pomohli s vyložením zavazadel s autobusu,“ upřesnil Svoboda.


ČTĚTE TAKÉ: Záchranáři na Bruntálsku zasahovali u pádu dvou osob z výšky
Zdravotnická záchranná služba zasahovala v pátek 4. května u vážné události v Bruntále. Před půl osmou večer, bylo krajské operační středisko záchranné služby na tísňové lince 155 informováno o pádu člověka ze skály na okraji města Bruntál. 

Na žádost velitele zásahu byl pro cizince vyslán ze slánské stanice evakuační autobus, kterým byli přepraveni do Prahy k náhradnímu spoji. Dálnice byla po dobu zásahu zcela uzavřena v obou směrech, což značně zkomplikovalo nejen příjezd do hlavního města od Berouna, ale také na Pražském okruhu,“ doplnil k nehodě Petr Svoboda z oddělení IZS HZS Středočeského kraje.

Příčiny nehody jsou nyní, v šetření Policie ČR.

sim, (red.)

Komentáře