Státní vlajky na půl žerdi. Foto: #mocr.army.cz

Česko – Premiér České republiky Andrej Babiš rozhodl o celostátním symbolickém uctění památky tří vojáků zabitých v Afghánistánu, kteří položili své životy v boji proti terorismu. 

Symbolické uctění proběhne ve středu 8. srpna 2018, kdy se ve 12.00 po dobu 140. sekund na celém území České republiky rozezní sirény.

Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým,“ uvedl k tragické události Andrej Babiš.

V Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci

O tragické události informovalo veřejnost a media aktuálně Ministerstvo Obrany ČR s tím, že v neděli 5. srpna okolo 3.50 hodin našeho času došlo při patrole v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan k útoku sebevražedného atentátníka. V uvedenou dobu prováděla pěší patrola běžnou činnost ve stanoveném prostoru. Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci, rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993), smrtelná zranění.

Rodiny vojáků, kteří byli příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora, byly informovány. K dispozici jsou jim nyní vojenští psychologové a vojenští kaplani.

Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. Ministr je v telefonickém kontaktu s předsedou vlády i velením Armády ČR.

Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky generálporučík Aleš Opata.

V prostoru, kde v rámci patroly operovali, museli vojáci vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky. Útok byl nenadálý a jeho následky bohužel fatální,“ popsal událost zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel Společného operačního centra generálmajor Jiří Verner. Další tři členové patroly, jeden americký a dva afghánští vojáci, byli těžce zraněni.

Ostatky vojáků budou do České republiky přepraveny ve středu v odpoledních hodinách.

Před budovou Generálního štábu na Vítězném náměstí v Praze 6 bylo vytvořeno pietní místo. Na všech útvarech a ve všech armádních zařízeních byly staženy státní vlajky na půl žerdi.

  • Rotný Martin Marcin, nar. 14.2.1982, v AČR od r. 2003, byl na páté misí (2x Kosovo, 3x Afghánistán)
  • Desátník Kamil Beneš, nar. 17.1.1990, v AČR od r. 2013, první mise
  • Desátník Patrik Štěpánek, nar. 14.9.1993, v AČR od r. 2015, první mise

#vlada.cz, #mocr.army.cz 
(-red.)

Komentáře