Netopýr, ilustrační foto. Zdroj: #pxhere.com

Brno – Chládek vyhledávají kvůli vysokým teplotám nejen lidé, ale také zvířata. Ta dokážou být nezvykle urputná, jak se 15. srpna odpoledne přesvědčili strážníci vyslaní do bytu v Králově Poli. Podle telefonátu na linku 156 se v bytě sedmaosmdesátileté ženy usídlili netopýři a nově objevený úkryt nechtěli za žádnou cenu opustit. O události dnes informovala redakci serveru #zpravyextra.cz, tisková mluvčí brněnské městské policie Tereza Kadrnožková.

Přivolaná hlídka městské policie nevěřila svým očím…

Do ložnice v nejvyšším patře panelového domu se nastěhovalo víc než 160 netopýrů hvízdavých.

Strážníci zavolali ošetřovatelům ze záchranné stanice fungující při ZOO Brno, a ti vyrazili malým tvorům okamžitě na pomoc. Spolu s odbornicí postupně prohledali celý byt a zdravé netopýry vypustili otevřeným oknem ven. Zvířata se ukrývala nejen v záclonách a pod kobercem, ale také za obrazy, nábytkem nebo pod prostěradlem. Některé netopýry museli jejich zachránci uložit do přepravky, v ložnici totiž zvířata neměla přístup k vodě a byla dehydrovaná. Ošetřovatelka je proto převezla do záchranné stanice v Jinačovicích, kde se o ně postarala a následně je vypustila do volné přírody,“ upřesnila tisková mluvčí Tereza Kadrnožková.

VIDEO: K seniorce do bytu se nastěhovalo přes 160 netopýrů

K seniorce do bytu se nastěhovalo přes 160 netopýrů

Odborníci upozorňují, že nemusí jít o ojedinělý případ. Netopýři mají zrovna takzvané přelétavé období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. Velká vedra a nedostatek vody je nutí vyhledávat chladnější prostory, kterými můžou být i byty. „Netopýr se dokáže protáhnout i velmi úzkou štěrbinou, problém pro něj tedy není ani okno otevřené na ventilaci. Podle odborníků je prevencí zavírat k večeru, kdy netopýři létají, okna nebo používat sítě do oken. Lidé mohou v horkých dnech zvířatům pomoci tím, že na okenní parapet umístí misku s vodou,“ doplnila Kadrnožková.

Pokud by se u někoho doma přesto netopýr objevil a nepodařilo by se ho ven dostat svépomocí, lidé se mohou obrátit na záchrannou stanici v Jinačovicích, která má pro tyto případy zřízenou nonstop telefonní linku 702 137 837.


ČTĚTE TAKÉ: Seniorka si osobním tlačítkem přivolala domů pomoc, strážníci byt zpřístupnili záchranné službě
Svízelná situace přiměla dnes ráno seniorku z Žabovřesek, ke zmáčknutí tlačítko na osobním alarmu. Spěchala k ní proto nejbližší hlídka brněnských strážníků i s náhradním klíčem. Seniorka nakonec skončila v péči nemocničních lékařů. 

-tk, (red.)

Komentáře
Předchozí článekV Bílově na Novojičínsku explodoval kotel, majitel utrpěl ošklivé popáleniny
Další článekJak je možné, že si na dovolené vůbec neodpočineme?
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.