Záchranná služba, ilustrační foto. Autor: archiv ZZS MsK

Ostrava / MS kraj – Během uplynulého víkendu (12.-14. října) vyjížděly posádky zdravotnické záchranné služby na území Moravskoslezského kraje k desítce případů zraněných, kteří spadli z výšky. Od pátečního odpoledne do nedělního večera tak zasahovali pětkrát na Frýdecko-Místecku, třikrát na Bruntálsku a po jednom výjezdu zaznamenali v Ostravě a na Novojičínsku.

O víkendových událostech z regionu a záchranných akcích informoval dnes redakci serveru #zpravyextra.cz, krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl s tím, že pokud jde o příčiny zmíněných úrazů, šlo téměř v polovině z nich o pády ze žebříku při práci na zahradě nebo opravách domu. Tři lidé se zranili při pádech ze střechy a po jednom pak utrpěli úraz, když spadli ze stromu, při rekonstrukci mostu a z lešení.

Záchranáři u postižených ošetřovali lehká, středně závažná i těžká poranění – ponejvíce v oblasti hrudníku a končetin, v několika případech také otřesy mozku.


ČTĚTE TAKÉ: Těžké ublížení na zdraví a výtržnictví má na krku agresor z Mostu, hrozí mu až deset let vězení
Pětatřicetiletý agresor z Mostu zaměstnal v těchto dnech policisty v severočeském Mostě, když zatím z neznámých důvodů v jedné z místních restaurací fyzicky napadl jiného muže, kterému způsobil vážná zranění. Napadený skončil v péči lékařů. 

Většina zranění se odehrála při práci doma, tedy během oprav domů, nebo podzimních pracích na zahradách,“ upřesnil Humpl. V této souvislosti je na místě varování vzhledem k práci ve výškách. „Záchranáři varují před přeceňováním vlastních sil a dovedností, stejně jako před práci ve výšce s absencí jištění. Zkušenosti ukazují, že již pády z dvoumetrové výše mohou znamenat vážný úraz,“ doplnil mluvčí krajské záchranné služby.

-sim, (red.)

Komentáře