Sdílejte
Sídlo Agrofertu - FOTO: commons.wikimedia.org/Šjů

Brusel – Dnes jsem napsal dopis Evropské komisi, aby prověřila dotaci pro pekárnu Andrej Babiš. Uvedl doslovně na svém profilu na sociální síti Facebook.com europoslanec Tomáš Zdechovský.

Princip dotací je takový, že vyspělejší státy pomáhají těm slabším, aby se jim vyrovnaly. Proti tomu nic nemám. Potřebujeme dobudovat infrastrukturu, dálnice, železnice… Proč ale posíláme dotace miliardáři, druhému nejbohatšímu muži v zemi, který je v době rozhodnutí o vyplacení dotace shodou okolností ministrem financí?  🤔

Tohle je přesně ten důvod, proč lidé nadávají na EU. Jsem zvědavý, co mi Komise odpoví. Určitě vám dám pak hned vědět,“ doplnil na svém profilu na sociální síti europoslanec Tomáš Zdechovský.

Autorský dopis Evropské komisi, aby prověřila dotaci pro pekárnu Andreje Babiše. Zdroj: @ zdechovsky.eu / facebook.com*
Text mé výzvy:

Pekárna Zelená louka, která je součástí holdingu Agrofert, získala 100 milionů dotaci na novou moderní linku na toustový chléb. Cílem dotované investice je vyrábět zdravější toustové chleby bez konzervantů s delší trvanlivostí. Konkurent United Bakeries přitom s tímto inovativním toustovým chlebem přišel už před osmi lety, kdy začal vyrábět chléb se sníženým obsahem soli a konzervantů. Tuto dotaci navíc odsouhlasila pekárně výběrová komise z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v prosinci 2016, a to v době, kdy byl ministrem financí sám Andrej Babiš. Může Komise říci, zda se bude tímto případem zabývat?

REAKCE AGROFERTU NA SEBE NENECHALA DLOUHO ČEKAT!

Uvádíme článek Hospodářských novin o dotaci, pro pekárnu PENAM na pravou míru. Uvedl Agrofert na svých oficiálních webových stránkách.

Reakce na článek Táni Králové a následně tweet pana Tomáše Zdechovského.

V článku Táni Králové (a následně v tweetu pana Tomáše Zdechovského) se opět objevila řada nepřesných a v souhrnu manipulativních informací, které mají skandalizovat dotaci pro novou linku pekárny Zelená louka.

Je naší povinností je uvést na pravou míru:

1) PENAM výrobou toustového chleba nejde proti spotřebě klasického pšenično-žitného chleba v ČR, jak se článek snaží naznačit. PENAM vyrábí desítky druhů běžných chlebů, které jsou v ČR tradiční a své zákazníky měly, mají a vždy mít budou. Ostatně za výrobu těchto chlebů sám PENAM sbírá řadu ocenění a do nových receptur sám investuje (např. Z jádra dobré chleby).

2) do dotačního programu se mohl přihlásit každý pekárenský subjekt. Musel být předložen projektový záměr, který následně schvalovala komise. PENAM předložil kvalitní projekt s jasnými analýzami, koncepcí a kvalitou, díky čemuž byl schválen. Redaktorka Králová toto však v rámci svého politického boje nehodlá akceptovat. Nehledě na fakt, že zamlčela, že dotace sice tvoří čtvrtinu investice, ale jen z ceny technologie. Zbytek už nezmínila. Celková investice totiž činí přes 600 milionů Kč.

3) dotace není výnosem společnosti. Je vyplacena až poté, co je celý projekt realizován, zaplacen a má po zkušebním provozu. Tj. investor musí nejprve sám celý projektový záměr realizovat a nést vlastní podnikatelské riziko.

4) konkurenční společnost citovaná v článku sice inovativní toustové chleby vyrábí, ale porovnává pomyslná jablka s hruškami. Cílem PENAMu bylo dostat výrobek na zcela nový stupeň kvality, eliminovat konzervanty a zbytečnou chemii a přinést úplně nový zážitek z toustování díky rozsáhlé analýze toustových chlebů v EU. Nejde jen a pouze o snižování soli nebo odstranění konzervantů. V tomto konkurenční výrobky neobstojí.

5) redaktorka vytváří dojem, že zákazníci nebudou mít na výběr z jiných výrobků než od PENAMu. Je to naprostý nesmysl – stačí se podívat do obchodů, kde je k dispozici široké portfolio jiných značek. Redaktorka se tím snaží svůj článek jen bulvarizovat.

Uvedl, doslovně Agrofert. <<

Pozn. redkace: sdělení Agroferu bylo zveřejněno v plném znění, bez redakčních úprav.


ČTĚTE TAKÉ: Desetiletý finanční rámec je šancí na reformu EU


-jb, (red.)

 

Komentáře