Prezident ČR Miloš Zeman. Foto: © AFP 2018 / Michal Cizek - @cz.sputniknews.com

Praha – Armáda v Česku vyvíjela a testovala nervově paralytický jed A-230, uvedl ve čtvrtek večer na televizi Barrandov prezident Miloš Zeman.

Loni v listopadu ve Vojenském výzkumném ústavu ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Množství vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování byl tento jed zničen,“ řekl Zeman. Vyplývá to ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), která výskyt novičoku rovněž prošetřovala.

Vojenský ústav podle Zemana tvrdí, že nešlo o novičok, ale o jiný produkt. Vojenské obranné zpravodajství, na rozdíl od BIS a vojenského ústavu, však uvedlo, že to novičok byl, a on se rozhodl názorově přiklonit k němu. „Udělal jsem si závěr, že u nás byl testován novičok,“ řekl prezident.

Můj závěr zní — byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy a kde to bylo a je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ uvedl Zeman.


PSALI JSME: Čeští senátoři zareagovali na předpoklad o českém původu A-234
Skupina 27 členů horní komory Parlamentu České republiky vyvrátila předpoklad, že chemická látka A-234, kterou byl otráven ve Velké Británii bývalý plukovník GRU Sergej Skripal, může mít český původ, sdělil předseda senátu Milan Štěch.

Neptal jsem se na důvody výzkumu jedu, ale vím, že výzkum byl zastaven a nepokračuje se v něm,“ dodal. Zároveň zmínil, že existuje celá skupina novičoků. Uvedl, že Skripal byl otráven typem A-234.

@ cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekTerminator, Tor-M2 a Tajfun-K se poprvé zúčastní přehlídky vítězství v Moskvě
Další článekČeský europoslanec: Chemický útok proti Sýrii je amatérské divadlo
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.