Ex prezident republiky Václav Klaus, ilustrační snímek Archiv redakce | internet

Praha – Bývalý prezident Václav Klaus poskytl televizi Prima rozsáhlý rozhovor, ve kterém sdílel své myšlenky na současnou EU a zhodnotil politickou situaci v Česku a v Evropě.

Klaus vrhl totální úder proti EU. Bývalý prezident řekl, že cítí ohrožení demokracie od byrokratických, úřednických a evropských struktur. „Mě trápí nepřetržité utahování šroubů, ubývání naší svobody,“ vysvětlil. EU bude Česko podle něj ohrožovat i nadále.

Evropská unie nám nabízí všechno možné, ale nemůže nám nabídnout domov, vlast, naši patriotismus. To považuji za hrozivou věc,“ dodal.

Zmínění tohoto problému podle Klause chybělo i v novoročních projevech politiků, stejně jako téma migrační krize či rozšiřování zelené ideologie.

Klaus také zkritizoval Babišovu vládu, která podle něho postrádá jasnou koncepci. Bývalému prezidentovi vadí ustupování vlády koaličním partnerům a neuvěřitelně štědré rozdávání všech možných výhod.

Podle Klause myšlení některých českých politiků trpí schizofrenií. „Celý minulý rok byl ve znamení velebení úžasnosti roku 1918. Velebíme úžasnou věc, kterou byl zrod národního státu, ale nikdo nevytváří logický závěr, že roku 2018 žijeme v době ataku na národní stát ze strany Evropské unie,“ řekl.

Exprezident se také vyjádřil k termínu „lepšolidé“, který prezident Miloš Zeman použil ve svém vánočním poselství. Podle Klause „lepšolidé“ byli v Česku vždy, jinak se jim však říkalo. „Já jen váhám, jak ty lidi souhrnným výrazem popsat. Pořád jde o hledání jednoho souhrnného termínu,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ

Na otázku o příští prezidentské volbě, Klaus odpověděl, že jeho vlastní účast mu nepřijde pravděpodobná, ale nevyloučil ji. Podle něj jsou volby úkolem pro mladší a přitom vyzdvihl svého syna Václava Klause mladšího, který prý má vlastnosti potřebné na to, aby se stal prezidentem.

Na závěr exprezident zhodnotil politickou situaci ve světě a varoval před zesilováním mezinárodního napětí. Z jeho hlediska svět stojí krůček před propastí. Za největší problém Klaus označil Ukrajinu, která je podle něho tlačena politickými elitami Západu k tomu, aby provokovala ruského prezidenta Vladimira Putina.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře