Premiér A. Babiš se při návštěvě Polska seznámil s činností agentury Frontex. Zdroj: #vlada.cz / official site

Praha – Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pondělí 15. října Polskou republiku, kde nejprve zavítal do Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) a následně se setkal s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim. S ním jednal o otázkách migrace, vnitřní bezpečnosti, brexitu i o přípravě budoucího evropského rozpočtu. 

S výkonným ředitelem agentury Frontex Fabricem Leggerim jednal premiér Andrej Babiš o činnosti a financování agentury, především v návaznosti na návrh víceletého finančního rámce na roky 2021–2027 a předloženou revizi mandátu Frontexu, které předpokládají posílení agentury. Nově se v rámci mandátu navrhuje zřídit ve Frontexu ústřední jednotku ETIAS (nově připravená elektronická víza pro státy s nevízovým stykem do EU). Premiér Babiš opět zdůraznil potřebu posílení ochrany vnějších hranic, zefektivnění navracení a posílení spolupráce se třetími zeměmi. Pro ČR bude klíčové i nadále zachovat odpovědnost za ochranu vnějších hranic v rukou členských států.

Frontex dělá dobrou práci v monitoringu a v návratové politice. Jsem přesvědčen, že by se měl více angažovat i mimo Evropu a pomáhat severoafrickým zemím. Co se týče navýšení rozpočtu agentury, chtěl bych ještě řešit, zda je nutné navyšovat počet členů pobřežní stráže,“ uvedl premiér Babiš.

V roce 2018 byl celkový rozpočet agentury 320 milionů eur, z nich 234 milionů eur šlo na konkrétní operace. Celkové náklady na navrhovanou modernizaci agentury činí v období 2019–2020 1,3 miliardy eur. V návrhu příštího víceletého finančního rámce Evropská komise navrhuje vyhradit na agenturu Frontex o 10 miliard eur více než v současném finančním rámci.

Premiér si také prohlédl situační místnosti, kde se vysílají v přímém přenosu záběry z pozorovacích prostředků, a setkal se se zástupci Čechů, kteří v agentuře působí. Český národní tým EBCG (European Border and Coast Guard Team) má v současné době 186 osob, které jsou pravidelně vysílány do společných operací Frontexu. V loňském roce Česká republika vyslala v rámci aktivit Frontexu 160 českých policistů, v roce 2018 je připravena vyslat na základě podepsané dohody 173 policistů. Od roku 2015 Česko takto poskytlo pomoc Itálii, Řecku, Maďarsku, Polsku a řadě dalších zemí.

Hlavními tématy jednání premiérů Babiše a Morawieckého byly řešení migrace, otázka vnitřní bezpečnosti, víceletý finanční rámec a brexit. Státníci spolu mluvili také o přípravě společných mezivládních konzultací, které se uskuteční 15. listopadu letošního roku v Praze. Půjde v pořadí už o páté setkání české a polské vlády. Premiér Babiš také připomněl oslavy 100. výročí Československa na konci října. Polský premiér Morawiecki mu během schůzky potvrdil, že se oslav v Praze osobně zúčastní.


ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila novelu zákona o léčivech, umožní sdílet údaje o předepsaných lécích pacientům
Vláda Andreje Babiše se po deseti týdnech, kdy kvůli rekonstrukci Strakovy akademie zasedala mimořádně v Hrzánském paláci, vrátila ve středu 10. října 2018 do sídla Úřadu vlády. Ministři schválili návrhy novel zákonů o léčivech a o notářích a jejich činnosti, souhlasili se jmenováním Petra Bejčka novým státním tajemníkem na Ministerstvu financí a podpořili opětovné zavedení institutu domluvy do zákonů o odpovědnosti za přestupky a o provozu na pozemních komunikacích. 

#vlada.cz, (red.)

Komentáře
Předchozí článekKomise přiznala, že v EU může být až 200 000 potenciálních teroristů s odcizenými doklady
Další článekTěžká nehoda kamionu a dodávky na dálnici D46. Zasahovaly všechny záchranné složky
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.