Prezident ČR Miloš Zeman. Foto: © Sputnik / Alexey Vitvitsky

Praha – Český prezident Miloš Zeman hodlá navštívit čtyři evropské země a Čínu. Některé termíny a programy ještě mají být upřesněny, uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Příští rok Zeman plánuje zahraniční cesty do Rakouska, Maďarska, Srbska, Slovenska a Číny. Stále se Hradu nedaří domluvit setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Návštěvy Rakouska a Maďarska se měly konat letos, ale přednost dostala Čína, a proto byly odloženy. Do Číny český prezident zavítá už popáté za šest let ve funkci a podruhé za toto volební období. Jede tam na pozvání svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga a zúčastní se summitu o projektu nové Hedvábné stezky.

Podle senátora Pavla Fischera je Zemanův program zahraničních cest málo ambiciózní.

Za nejdůležitější Fischer považuje upevňování vztahů s Německem,Francií, Velkou Británií a Spojenými státy. Tyto země jsou podle něj klíčovými partnery Česka.

Zahraniční cesty hlav států se plánují s velkým předstihem. Pokud vidíme na sklonku roku 2018 jenom pět destinací na celý příští rok, které prezident má navštívit, je to trochu málo ambiciózní. Jako občan se ptám, zda bude utužovat naše vztahy s klíčovými partnery, tedy s Německem, Francií, Velkou Británií či Spojenými státy,“ uvedl senátor.

Ale podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka „zahraniční cesty nejsou soutěží na jejich počet“.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře